Tänä vuonna Mikkeliin valmistuva Perhetalo tarjoaa lapsiperheille sosiaali- ja terveyspalvelut valtakunnallisestikin uudella tavalla.

Perheet löytävät talosta niin neuvolat, synnytyssalit kuin osastot vauvoille ja lapsille. Saman katon alta saa myös sosiaalipalveluja.

”Vastaavanlaista kokonaisuutta ei löydy tästä maasta”, Esper-hankkeen johtaja Pirjo Syväoja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä sanoo.

Arviolta joka kymmenes perhe tarvitsee myös erityistä tukea, mitä varten kootaan moniammatillinen tiimi perheen tueksi.

”Kun ammattilaiset toimivat yhdessä, asiakkaan palvelupolku sujuvoituu.”

Budjetiltaan 27 miljoonan euron Perhetalo on rakennettu Terveellinen sairaalaympäristö -suositusten pohjalta. Lattiapinnat ovat raakakumia, mikä takaa hillityn äänimaiseman ja edulliset elinkaarikustannukset.

”Tämä on ns. älykäs, energiatehokas rakennus, jossa minimoidaan kustannukset.”

Hankejohtaja Pirjo Syväoja on pitkän linjan hoito- ja hanketyön ammattilainen ja opettaja, joka oli aikoinaan koordinoimassa Keniaan Leikkaussafaria. Hän käy siellä edelleen vapaaehtoistyössä.

Uudella resurssivarausjärjestelmällä varmistetaan tilojen joustava käyttö ja henkilöstön riittävyys. Mikkelin keskussairaala saa myös simulaatio- ja koulutuskeskuksen, jossa ammattilaiset voivat harjoitella tosielämän tilanteita tiimeinä.

Työntekijät ovat osallistuneet tiiviisti tilojen suunnitteluun ja tutustuneet niihin ennakkoon VR-lasien avulla. Ennen käyttöönottoa myös perheet testaavat palvelutarjontaa.

”Perhetalosta tulee upea. Haluamme tietoa ns. nivelkohdista eli miten perheet haluavat moniammatillisuuden osaksi palvelupolkuaan.”

Taiteilija Lauri Nykoppin rakennuksen ulkovuoraukseen innovatiivisella tekniikalla toteuttama Koivupuisto-taideteos tekee Perhetalosta kaupungin uuden maamerkin.

”Ulkoverhoilu inspiroi taideprojekteihin ja vetää jo kansainvälisiäkin matkailijoita, eikä tullut tavallista toteutusta kalliimmaksi. Perhetaloon on hankittu prosenttiperiaatteen mukaan paikallisilta taiteilijoilta töitä.”Tilastojen valossa Mikkelin keskussairaala kuuluu maan tuottavimpiin, synnytykset ovat turvallisia, eikä sektioita tehdä liikaa. Perhetalosta löytyy kolme synnytyssalia, joista pääsee käytävää pitkin tarvittaessa keskussairaalan hätäsektiosaliin.”Mikkelissä synnytetään tällä hetkellä ns. poikkeusluvalla. Meillä on 850 synnytystä vuodessa, kun niitä pitäisi olla tuhat. Taistelemme nyt vakavissamme, että synnytykset säilyvät täällä.”


Tagit:
sote yhteiskunta
Tulevaisuuden Yhteiskunta Yhteiskunta