Asiakaskäyttäymistä voidaan ennustaa verkkokaupan tavoin myös kivijalkaliikkeissä.

Verkkokaupoista on totuttu saamaan dataa asi akkaiden käyttäytymisestä, kuten mistä sivustolle on siirrytty, mitä tuotteita selattu tai mitä poistettu ostoskorista. Kivijalkaliikkeessä tiedon kerääminen on luonnollisesti haastavaa. Maksutiedot on totuttu keräämään kirjanpitoa varten, mutta Nets vie tietojen hyödyntämisen uudelle tasolle: Korttimaksujen pohjalta saadaan nyt relevantteja faktoja asiakaskäyttäytymisestä. ”Analytiikka kertoo myymälän suhteesta ympäröivään maailmaan ja sitä voidaan käyttää liiketoiminnan suunnitteluun”, kertoo Sami Toivonen, Netsin kauppiaspalveluiden kaupallinen johtaja. Hän jatkaa: ”Paitsi, että dataa saadaan liikkeestä itsestään, sitä voidaan peilata myös koko toimialaan.” Kauppias saa tietoa muun muassa siitä, minkä alan liikkeessä asiakas on asioinut ennen tai jälkeen omaa myymälää sekä tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä – ilman erillistä kanta-asiakasjärjestelmää. ”Kuinka moni kuluttaja asioi sekä kauppiaan verkkokaupassa että kivijalkaliikkeessä?” Toivonen pohtii.

Hän painottaa, ettei analytiikka kerro henkilökohtaisia asiakastietoja eikä siten mahdollista tiettyyn henkilöön suunnattua markkinointia. Kerätyn tiedon perusteella saadaan kuitenkin laaja kuva kuluttajien asiointipoluista, ja siitä minkä osuuden asiakkaiden kulutuksesta myymälä onnistuu nappaamaan. ”Jos asiakkaat vierailevat usein kahvilassa ennen liikkeeseen tuloa, voi kauppias harkita kahvitarjoilua omassa liikkeessä. Jos taas asiakkaat tilaavat tyypillisesti taksin asioinnin päätteeksi, ehkä taksifirman kanssa kannattaa tehdä diili.” Kauppiaille suunnattu palvelu kerää tietonsa maksukorteista, mutta asiakkaat pysyvät anonyymeina: ”Maksukortin tiedoissa meille ei välity henkilötietoja, ainoastaan korttinumero”. Toivosen mukaan asiakkaan henkilöön meneviä tietoja kuten postiosoitetta oleellisempaa kauppiaalle voikin juuri olla kanta-asiakkaiden ja satunnaisten ostajien käyttäytymisestä ja palaamisesta kertova data. ”Aikaisemmin korttimaksujen tiedot ovat tallentuneet kirjanpitoa varten, nyt niitä voidaan käyttää bisneksen kehittämiseen!”Tagit:
Edelläkävijät 2019 Talous ja yrittäminen
Business Edelläkävijät 2019