Pohjois-Pohjanmaan eteläosan kunnissa on hyvä henki, sanoo yritys- ja aluekehityspalveluja tuottavan kehitysyhtiön NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala.

Uusia yrityksiä perustetaan aktiivisesti ja yritykset tekevät investointeja. Aktiivinen yritystoiminta on näkynyt myös työpaikkojen syntynä ja niinpä seudun  työttömyys on tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan alhaisin.  Teollistuneelle maaseudulle tyypillinen haaste on siis kasvavien yritysten tarvitsema työvoima.

“Meillä on työtä tehtävänä, jotta nuoret, jotka muuttavat opiskelemaan kauemmas, saataisiin huomaamaan alueen yritysten tarjoamat mahdollisuudet opintojen jälkeen”, Krankkala pohtii.

Työn tekeminen on yhä vähemmän sidoksissa asuinpaikkaan, joten tulevaisuudessa osa alueen yritysten työntekijöistä voi olla vaikkapa helsinkiläisiä etätyöntekijöitä.

“Toisaalta globaali yritys voi palkata tältä alueelta työntekijöitä. He saavat tehdä töitä täältä käsin ympäristössä, jossa harrastaminen on helppoa ja arki sujuu mutkattomasti.”

Metallien 3D-printtausta ja kasveja 1,5 km syvyydessä

NIHAKin alueella on vireillä kansainvälisesti vetovoimaisia hankkeita. ELME Studiossa alueen metallialan yritykset miettivät yhdessä Oulun yliopiston, Ylivieskan Centria -ammattikorkeakoulun ja Jedu -ammattiopiston kanssa, mitä kaikkea yritykset voivat 3D-printata metallista.

“Esimerkiksi auton varaosan voi 3D-printata. Ei tarvita välttämättä enää isoja tuotantolaitoksia, joissa varaosia valmistetaan”, Krankkala sanoo.

Pyhäsalmen lopettavaan kaivokseen on suunnitteilla maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen toimintaympäristö Pyhäjärvi Callio 1445 metrin syvyyteen. “Kaivos on syvimpiä tunnettuja paikkoja Euroopassa. Maan alle suunnitellaan bisnesparkkia, energiavarastoa, datacenteriä sekä kasvien ja hyönteisten kasvatusta tunneleissa.”Tagit:
Tulevaisuuden Yhteiskunta yhteiskunta
Tulevaisuuden Yhteiskunta Yhteiskunta