Suomi tarvitsee uuden huumestrategian käytöstä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Alkoholin ja peliriippuvuuden aiheuttamia haittoja hillitsee kansanterveyttä edistävien monopolien säilyttäminen.

Suomen huumausainestrategia on vuodelta 1997, minkä jälkeen on tapahtunut paljon. Heroiinin käyttö on vähentynyt huomattavasti ja sen on korvannut Subutex. Huumeiden internetkauppa on kasvanut voimakkaasti, mikä tekee saatavuudesta aiempaa helpompaa. Uusia huumeita on tullut satoja ja muun muassa kannabiksen käyttö on kolminkertaistunut nuorilla aikuisilla.

Sininauhaliiton yksi tavoite tulevalle vaalikaudelle onkin huumausainestrategian uudistaminen laaja-alaisena yhteistyönä viranomaisten, asiantuntijoiden, järjestöjen ja käyttäjien kesken. Esimerkiksi käyttörikoksesta luopumista pitäisi harkita.

”Meidän täytyy selvittää, miten huumeiden käytöstä rankaiseminen vaikuttaa nuoren mahdollisuuksiin esimerkiksi opiskelupaikan suhteen. Huumeiden käyttäjän stereotypia on vanhentunut, ja suurin osa käyttäjistä on muita kuin syrjäytyneitä”, toiminnanjohtaja Teemu Tiensuu sanoo.

Koko huumestrategian tavoitteena pitäisi olla haittojen ja stigman vähentäminen, jolloin strategia toimii sekä inhimillisesti että kansanterveydellisesti.

”Kaiken politiikan pitäisi olla ihmisen puolella. Tämä koskee niin huumepolitiikkaa kuin talouspolitiikkaakin”, Tiensuu painottaa.

Toinen Sininauhaliiton vaalitavoitteista on alkoholi- ja rahapelimonopolien säilyttäminen. Jos viinit vapautetaan ruokakauppoihin, se tekee Alkon toiminnasta kannattamatonta ja romuttaa myös väkevien alkoholijuomien monopolin.

”Kun alkoholin saatavuutta helpotetaan tai hintoja lasketaan, käyttö lisääntyy. Alkoholin saatavuutta pitää ennemmin rajoittaa kuin helpottaa”, Tiensuu toteaa.

Sininauhaliitto toivoo valtiolta myös tehokkaampaa omistajaohjausta Veikkauksen pelien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Suomessa on noin 120 000 ongelmapelaajaa ja Veikkauksen tuotoista puolet tulee heiltä. Sininauhaliitto haluaa, että seuraavalla vaalikaudella toteutetaan laaja rahapelihaittojen ehkäisyyn tähtäävä strategiaohjelma.Tagit:
Tulevaisuuden Yhteiskunta yhteiskunta
Tulevaisuuden Yhteiskunta Yhteiskunta