Tampereen seudulla on aina osattu ideoida siten, että ideoista tulee työtä ja yhteisöjä. Kun koneita on hiljentynyt, tila on pian täyttynyt uusista ajatuksista.

Business Tampere eli Tampereen kaupunkiseudun elinkeinoyhtiö tekee työtä sen puolesta, että seutu kasvattaa jo tunnettua vetovoimaansa.

Tähtäimessä on etenkin isojen teollisuusyritysten ja pienten kasvuyritysten yhteistyön lisääminen, mikä tuo seudulle kansainvälisyyttä ja investointeja.

Business Tampereen uudistuvan teollisuuden asiakkuusjohtaja Harri Ojala kiteyttää yhtiön aktiivisesti osallistuvan yritysten sijoittumiseen ja kehittämiseen. Uusin kehitysaskel on huhtikuussa julkistettava teollinen yhteistyökiihdyttämö. Se edistää sitä, että Tampereen seudun isot teollisuusyritykset sekä kyvykkäimmät teknologia- ja startup-yritykset löytävät toisensa. ”Tampereen seutu on mahtava paikka tehdä bisnestä. Autamme täällä jo olevia yrityksiä ja olemme ovi tänne tuleville yrityksille”, Ojala sanoo.

Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Huippuyksiköille paras alusta

Ojala sanoo yhtiöiden kilpailevan globaalisti, myös yksiköittäin, ja tässä kilpailussa vain parhaat menestyvät.”Meille on tärkeää, että globaalisti toimi ville yhtiöille juuri Tampereen seutu on otollinen paikka huippuyksikön sijoittamiseen. Siten edistämme myös näiden yksiköiden kasvua ykköseksi omassa viiteryhmässään”, Ojala asemoi.

Business Tampere järjestää yritysten toivomia yritystapaamisia, joissa parhaimmillaan iso ja pieni kasvuyritys ryhtyvät yhteistyöhön. Asiakkuusvastaava Heini Wallander

Oikea ympäristö, osaava työvoima

Tampereen seutu houkuttaa teollisuusyrityksiä, kun seudulla toimii jo isoja yrityksiä sekä Nokia- ja Microsoft-lähtöisiä teknologiayrityksiä. Vahva tuotekehitysosaaminen on viime vuosina tuonut Tampereen seudulle runsaasti investointeja niin perinteisiltä kuin uusilta yrityksiltä. Alojensa maailmanykkösiin tamperelaisyrityksistä kuuluvat kivenmurskauksessa Sandvik ja lasinkarkaisussa Glaston. Maailman merikonteista 40 prosenttia siirretään Cargotecin lukeilla. Erityisesti Tampereen yliopiston teknologiakampus Hervannassa tunnetaan vahvasta yritysyhteistyöstään. Business Tampereen asiakkuusvastaava Jouni Myllymäki kehaisee, että Tampereen seudulla on huippuosaajia elektroniikasta koneenrakennukseen. Mobiiliteknologiaosaamista, jota seudulla on Nokian perintönä, sovelletaan vahvasti älykkäiden koneiden valmistamisessa. Myllymäki kertoo, että Tampereen seudulla on yli 250 startup-yritystä, joista iso osa voitarjota palveluitaan myös teollisuudelle.

”Toimimme maailman onnellisimman maan houkuttelevimmassa kaupungissa”, julistavat Business Tampereen Heini Wallander, Harri Ojala ja Jouni Myllymäki.

Katse kokonaisuuteen

Koneenrakennus digitalisoituu kovaa vauhtia. Siksi kaivosalalla on katsottava kokonaisuutta. Tavoite on optimoida kaivosprosessien ohjaus siten, että lisätään asiakkaiden tuottavuutta ja turvallisuutta. Sandvik Mining and Construction Oy:n teknologiahankintapäällikkö Miika Kaski kertoo yhtiönsä hyödyntäneen Business Tampereen kanavia. Tuorein kumppaneiden yhdessä järjestämä startup-yritystapaaminen toi Sandvikille muutaman idean jatkokäsittelyyn ja pari ideaa tutkittaviksi. Kaski sanoo Tampereen olevan Sandvikille tärkeä – kuten runsaat investoinnit todistavat. Alati kehittyvä teknologia edellyttää yliopistoyhteistyötä. Siihen Sandvik tuo sekä osaamistarpeitaan että tuottaa yliopistolle ymmärrystä liike-elämästä. Isoissa kokonaisuuksissa tarvitaan myös julkisia palveluita. aski kehuu yhteispeliä Tampereen kaupungin kanssa. ”Yhteistyökiihdyttämö on askel oikeaan suuntaan. On hyvä, että kokeillaan uusia malleja. Sitten mennään eteenpäin, jatketaan ideointia ja opitaan”, Kaski linjaa.Tagit:
Edelläkävijät 2019 Talous ja yrittäminen
Business Edelläkävijät 2019