Kotimaisen ruuan tunnistaa helposti Hyvää Suomesta -merkistä. Se kertoo suomalaisista raaka-aineista ja työstä eli siitä, että ruokatuote on pellolta pöytään omissa käsissä.

Kotimaiseen ruokatuotantoon liittyy paljon positiivisia asioita kuten työllistävä vaikutus, ruokaturvallisuus,  monipuolinen, maittava ja terveellinen  ruokatarjonta sekä alan vahva osaaminen. Näiden myönteisten vaikutusten varmistamiseksi tulee ruokaketjun juurten kasvaa omasta  maasta, perustua siellä harjoitettavaan  maatalouteen.

”Meillä on runsaat vesivarat ja puhdas maaperä, joilla tuottaa ruokaa. Suomi on vauras maa, jolla on varaa ja myös vastuu hoitaa oma ruokatuotantonsa” muistuttaa markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa Ruokatieto yhdistyksestä, joka hallinnoi Hyvää Suomesta -merkkiä. ”Ruokatuotantoon liittyy aina ympäristövaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä, joista suomalaisten pitäisi kantaa vastuu itse. Ei ole reilua ja kestävää ulkoistaa näitä ongelmia muille”, hän jatkaa.

Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tekijät ovat tiedossa ja ruokaketjun kaikki osat voidaan jäljittää. Maataloustuottajien ja elintarviketeollisuuden lisäksi monet taustatoimijat, kuten kuljetus, tutkimus, markkinointi ja kiinteistöhuolto, tekevät osansa, jotta ruokaketju pellolta pöytään toimii sujuvasti ja vastuullisesti.  Se tuo toimeentuloa ja hyvinvointia, sekä kasvattaa kotimaista osaamista. Toimiva ruokaketju takaa myös ruuan laadun. ”Vain olemassa olevaa ja omissa käsissä olevaa ruokajärjestelmää voidaan itse kehittää”, Asunmaa painottaa.

Hän muistuttaa, että suomalaisen ruuan ostaminen on helppoa, kun valitsee Hyvää Suomesta –merkittyjä tuotteita. Merkki kertoo ruokatuotteen  suomalaisista raaka-aineista ja työstä.   Se on luotu helpottamaan kuluttajan valintaa, sillä suomalaisen ruuan tunnistaminen pelkän nimen tai valmistajan perusteella on vaikeaa. ”Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että koko ruokaketjun hallinta on alusta saakka omissa käsissämme.”

Hyvää Suomesta -merkki kertoo ruokatuotteen suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Merkki lupaa että tuote täyttää seuraavat kriteerit:

  • Liha, kala, muna, maito 100 % suomalaista: sellaisenaan ja osana muita tuotteita
  • Yhden raaka-aineen tuote 100 % suomalaista
  • Monen raaka-aineen tuote 75–100 % suomalaista
  • Lopputuote valmistettu ja pakattu Suomessa.

Tutustu Hyvää Suomesta -merkin kriteereihin: www.hyvaasuomesta.fi/lyhyesti-merkista

Miksi valita suomalaista:
www.hyvaasuomesta.fi/ajankohtaista/miksi-valita-suomalaistaTagit:
Tulevaisuuden Yhteiskunta yhteiskunta
Tulevaisuuden Yhteiskunta Yhteiskunta