”Vähemmän puhetta, enemmän metallia”, julistaa Fincumet. Fortum osti vuoden 2018 lopulla Fincumetin metallinkierrätysliiketoiminnan. Yhdessä Fortumin kanssa Fincumet on Suomen ainoa kierrätysyhtiö, joka pystyy kierrättämään koko sähköverkon eri materiaalit uusiokäyttöön.

Kun puretaan suuria voimalinjoja, niistä voidaan ottaa kierrätykseen sekä metallia että muovia. Aiemmin asiakas joutui tekemään valintoja, mihin puretut voimalinjat ja sähköpylväät toimitetaan ja vain osa niiden materiaaleista päättyi kierrätykseen. Nyt asiakas saa kierrätettyä samasta luukusta sekä metalli- että muovijätteen ja ongelmajätettä sisältävät pylväät.

Voimalinjat uusiokäyttöön

Ja näin se käy: metallijätteen lajittelu, leikkaus, murskaus ja granulointi tapahtuvat Fincumetin tiloissa Ikaalisissa. Muovijäte ja ongelmajäte lähetetään Riihimäelle Fortumin jalostuslaitokseen. Uusiometalli ja -muovi korvaavat neitseellisiä raaka-aineita ja kierrätysmuovista voidaan valmistaa esimerkiksi tiskiharjan varsia, ämpäreitä ja kukkaruukkuja. Yksi kilogramma kierrätysmuovia säästää 1,5 kg hiilidioksidia verrattuna neitseellisen raaka-aineen käyttämiseen. Vuosittain tuotettavien muovien kiertotalouden mukaisella uudelleenkäytöllä on mahdollista vähentää globaaleja ilmastopäästöjä miltei 500 miljoonaa tonnia.

”Kestävä kehitys ei saisi olla vain muotisana, kermavaahtoa mainostekstin päällä. Uskomme tekoihin.” Järvensivu sanoo

Kierrätyspotentiaali kasvuun

Fincumetilla ja Fortumilla katsotaan luottavaisin mielin tulevaan. ”Yhdessä kehittymällä saamme varmasti kierrätyspotentiaalin kasvuun. Tällä alalla mahdollisuudet kehittämiseen ovat valtavat”, toteaa Fincumetin toimitusjohtaja Samuli Järvensivu.

”Lähes kaikki materiaali on mahdollista kierrättää ja jatkokäsitellä. Yrityskaupat ja yhdessä tekeminen tuovat lisäarvoa kierrättämisessä sekä materiaalien hyödyntämisessä”, jatkaa Fortumin kierrätys- ja energiayksikön johtaja Toni Ahtiainen.

Jokainen kierrätetty kaapeli, muovipäällyste, muuntaja ja sähköpylväs ovat askelia oikeaan suuntaan, puhtaampaan tulevaisuuteen.

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta
(entinen Ekokem)

  • Aloitettu vuonna 1971
  • Henkilöstö n. 700

Fincumet Oy

  • Perustettu vuonna 1992
  • Henkilöstö n. 30
  • Liikevaihto (2017) n. 33 milj. €
  • Tytäryhtiöt: Niemen romukauppa OyTagit:
Business Tulevaisuuden Yritys
Business Tulevaisuuden Yritys