Ajantasainen tieto asiakkaan maksukyvystä ja -käyttäytymisestä auttaa yritystä luottoriskien hallinnassa. Kun luottoa myönnetään oikein perustein ja maksuviiveisiin reagoidaan varhaisessa vaiheessa, laskuja siirtyy perintään merkittävästi vähemmän, mikä on kaikkien etu. 

Luotollista kauppaa käyvien yritysten on voitava varmistua asiakkaidensa maksukyvystä. Perinteisesti maksukykyä on arvioitu vain maksuhäiriömerkintöjen ja yrityksen oman myyntireskontran perusteella, mikä ei anna riittävää ja reaaliaikaista kokonaiskuvaa.

Lowell on ratkaissut haasteen ja tarjoaa nyt asiakkailleen ajantasaista dataa sekä kuluttajien että yritysten maksukyvystä osana perintäpalveluitaan.

”Asiakkaan viimeaikainen maksukäyttäytyminen antaa vahvoja signaaleita siitä, miten tulevat laskut hoidetaan. Tätä reaaliaikaista tietoa voidaan käyttää arvioidessa niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaan maksukykyä”, Senior Business Manager Tuomas Kurikka Lowellilta kertoo.

Hän muistuttaa, että maksukäyttäytymistietoa on osattava tulkita, sillä asiat eivät aina ole mustavalkoisia. Kuluttajalla laskuja voi joutua perintään vaikkapa muuttuneen elämäntilanteen takia.

“Maksuhäiriömerkintä säilyy kahdesta kolmeen vuotta. Maksukyky palautuu kuitenkin usein jo aiemmin kuin maksuhäiriömerkintä poistuu. Voimme nähdä, että maksut on hoidettu ajallaan esimerkiksi viimeiset puoli vuotta, vaikka maksuhäiriömerkintä on vielä voimassa.”

Kurikka katsoo, että olennaista on oppia ymmärtämään asiakkaan maksukäyttäytymistä. Laskun maksaminen voi unohtua toistuvasti syystä tai toisesta, vaikka taloudellinen tilanne olisi kunnossa. Silloin puhelu tai tekstiviesti voi havahduttaa asiakkaan jo ennen maksumuistutuksen lähettämistä. Näissä tapauksissa asiakas hyvin todennäköisesti muistaa jatkossa maksaa laskunsa ajoissa.

“Jos taustalla on unohduksen sijaan taloushaasteita, voidaan jo varhaisessa vaiheessa keskustella asiantuntijoidemme kanssa ja sopia maksusuunnitelmasta. Näin laskuja ei pääse kasaantumaan, eikä velkataakka kasva.”

Myös yritysasiakkaiden maksukäyttäytymisen muutoksia on tärkeää seurata. Yritysten maksukyky saattaa välillä muuttua hyvinkin nopeasti, joten reaaliaikaisen tiedon tärkeys korostuu.

Lowell kehittää jatkuvasti datalähteitä yhdistäviä palveluita, jotka tarjoavat yrityksille helppokäyttöistä, ajantasaista ja mahdollisimman kattavaa maksukykytietoa, kuten informaatiota maksuviiveistä.

“Lähimenneisyydessä on tapauksia, joissa kaupan alan suurten toimijoiden ongelmat ovat olleet tunnistettavissa kasvaneista maksuviiveistä jo kuukausia ennen konkurssia, vaikka konkurssi itsessään on tullut monille yllätyksenä.”

https://www.lowell.fi/Tagit:
Business Yritysvastuu
Business Yritysvastuu