Säännöllinen ateriarytmi, riittävä uni ja ruokavaliossa kuitujen ja pehmeiden rasvojen suosiminen – tällä kolmiyhteydellä pärjää jo pitkälle.

Kenellekään ei liene yllätys, että ruokavalioon liittyvät valinnat vaikuttavat suoraan hyvinvointiimme. Kuitenkin suomalaisten ruokailutottumuksissa olisi paljonkin kehittämisen varaa. Tilastojen mukaan syömme liikaa suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja mutta liian vähän kuitua ja hiilihydraatteja.

Terveelliset valinnat kantavat pitkälle

Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Terveelliset elämäntavat ovat keskeinen osa yrityksen vastuullisuusstrategiaa, joka ulottuu aina vuoteen 2025 saakka.

”Tavoitteemme on tehdä terveellisestä elämäntavasta helpompaa tarjoamalla terveellisempiä vaihtoehtoja, herkkuhetkiä unohtamatta”, kertoo Nina Olin, Orklan viestintäjohtaja Suomessa.

Aivoille öljyä

Samaan aikaan, kun tiedostamme yhä paremmin kehomme tasapainon merkityksen, elämäntahtimme kiihtyy: monisuoritamme emmekä saa riittävästi palautumista. Aivot tarvitsevat toimiakseen säännöllisen ateriarytmin sekä myös aikaa palautumiselle.

”Unella ja ruokavaliolla on suuri merkitys hyvinvointiimme. Kiireistenkin ihmisten kannattaa tavoitella säännöllistä ateriarytmiä, jotta aivot saavat tasaisesti energiaa”, neuvoo laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.

Elimistön kriittiset toiminnot kuten aivot, sydän ja näkö tarvitsevat omega-3-rasvahappoja, joita saa esimerkiksi kalasta. Kalaa pitäisi syödä 2–3 kertaa viikossa. Silti yli neljäsosa 20–54-vuotiaista suomalaisista eivät syö kalaa edes viikoittain.

”Hyvien rasvojen saannissa riskiryhmässä ovat erityisesti lapset, iäkkäät, laihduttajat ja kala-allergikot. Tällöin omega-3-ravintolisä, annostusohjeiden mukaisesti käytettynä, voi olla hyvä vaihtoehto täydentämään ruokavaliota”, Eija vinkkaa.
Hyviä rasvoja saa esimerkiksi Möller kalaöljyvalmisteista, joita löytyy joka elämäntilanteeseen. Tuotteita löytyy nestemäisessä muodossa, kätevinä kapseleina sekä lapsille kehitetyistä omega-3 Pikkukala-tuotteista.

Suolistolle kuituja

Myös suolistosta kannattaa huolehtia.

”Suolistobakteerit ovat tiiviin tutkimuksen kohteena. Niiden merkitystä tutkitaan muiden muassa matala-asteisen tulehduksen, vastustuskyvyn, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, ihon ja painonhallinnan kannalta, Orreveteläinen kertoo.

Enemmän kuituja sisältävä ruokavalio on suolistolle hyväksi.

”Kuituja saa marjoista, hedelmistä, kasviksista ja täysjyväviljasta. Myös Paulúns tuotesarjan tuotteet, kuten Superriisi, myslit, granolat ja uudet linssihiutaleet ovat erinomainen kuidun lähde. Tuotteet on kehitetty ravitsemustietelijöiden kanssa ja niiden koostumus sisältää juuri oikean määrän kuitua sekä luontaisia kivennäisaineita ja vitamiineja, mutta ei lisättyä sokeria. Runsaskuituisena ne ehkäisevät myös naposteluntarvetta”, vinkkaa puolestaan Paula Pöntynen Paulúnsilta.

Sydämen asialla

Sydämen hyvinvointiin vaikuttavat muun muassa rasvan laatu ja suolan määrä.

”Suomalaisista aikuisista lähes jokainen saa liikaa suolaa ruokavalion kautta. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita suolan määrää voi vähentää merkittävästi. Näin arjen valinnat voivat parantaa myös sydämen terveyttä,” Orreveteläinen kertoo.

Sydänmerkki-tuote on parempi valinta monessa ruoka-aineryhmässä, esim. muroissa ja mysleissä sekä valmispuuroissa sekä puurohiutaleista, ohjeen mukaan valmistetuissa maustetuissa puuroissa. Orklalta löytyy Sydänmerkillä varustettuja tuotteita Paulúns, Oolannin, Felix, ja Nutrilett -tuotesarjoista.

”Terveellinen elämäntapa voi siis löytyä juuri arjen pienistä valinnoista”, Nina Olin tiivistää.

Kuusi vinkkiä aivoille

Psykologian tohtori Mona Moisalan vinkit, joilla aivojen terveyteen ja virkeyteen voi itse vaikuttaa:

 1. Meditaatio lisää keskittymiskykyä
  ”Mindfulness voi parantaa muun muassa keskittymistä, stressinsietoa ja tunteiden säätelyä.
 2. Oikea ravinto
  ”Rasvat toimivat ikään kuin öljynä koneistossa. Aivoille tärkeää on saada riittävästi omega-3-rasvahappoja.”
 3. Happea aivoille
  ”Aivoille hyvää liikuntaa on kaikki sellainen,
  jossa hengästyy.”
 4. Nuku riittävästi
  ”Unen aikana aivot puhdistuvat kuona-aineista
  ja elimistö lepää.”
 5. Riko rutiineja, opi uutta!
  ”Aivot kaipaavat myös haasteita ja oivalluksia.”
 6. Tilaa tylsyydelle: älylaitteet kuriin!
 7. ”Älylaitevapaa viikonloppu voi kehittää tylsyydensietokykyä ja keskittymiskykyä.


Terveys & Hyvinvointi Yhteiskunta