Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii laajaa yhteistyötä sekä pitkäjänteisiä innovatiivisia investointeja. Sähkö­verkkopalveluille ilmastonmuutos tuo riskejä, mutta nostaa ne myös ilmastoratkaisujen ytimeen.

”Asiakkaiden arki ja koko yhteiskunta tarvitsee hyvin toimivaa sähköverkkoa. Tähän tarpeeseen uudistamme palveluamme osaksi energiankäytön ilmastoratkaisuja. Sähköverkosta on tulossa energiaratkaisut yhä tiiviimmin yhteen nivova alusta”, sanoo Elenia Oy:n toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Elenia on uranuurtaja sekä digitaalisten verkkoratkaisujen että ikääntyneen sähköverkon uudistamisessa säävarmaksi.

”Verkon uudistamisen säävarmaksi aloitimme vuosikymmen sitten koettuamme millaista jälkeä lisääntyvät rajuilmat saavat aikaan. Vuosikymmenessä investointimme säävarmuuteen ylittävät miljardi euroa. Tällä on alueellamme iso työllisyysvaikutus, noin 10 000 henkilötyövuoden verran”, Liuhala kertoo.

”Investointiemme jatkuessa pitkälle ensi vuosikymmenelle kehitämme samaan aikaan energiankäyttöä tehostavia verkkoratkaisuja edistämään energiamurrosta.”

Tulevaisuuden sähköverkko mahdollistaa energiamurroksen

Sähkön rooli energiana kasvaa entisestään ja sähköjärjestelmä on merkittävien muutosten edessä. Aurinko- ja tuulienergian tuotannon kasvu muuttaa sähköjärjestelmän ja -markkinoiden toimintaa, sillä kulutuksen ja tuotannon on oltava tasapainossa joka hetki. Sään mukaan vaihtelevan tuotannon lisääntyessä kasvaa tarve säätää kulutusta nykyistä joustavammin sähkötehon tasapainon ylläpitämiseksi.

”Hajautetuista tuotantomuodoista rakentuvaa monimutkaista kokonaisuutta ei voida hallita ilman automatiikkaa ja nopeaa sähkönkäytön ohjausta. Sähköverkko toimii alustana, kun vaihteleva tuotanto ja kulutus yhdistetään kustannustehokkaasti”, Liuhala sanoo.

”Muutos on tapahtumassa myös asiakkaiden energian käytössä. Yhä useammat ovat kiinnostuneita tuottamaan osan tarvitsemastaan sähköstä itse. Teknologian alenevat kustannukset houkuttelevat osallistumaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.”

Erilaiset sähkövarastot sekä kotien ja kodinkoneiden älykkyys tuovat lisää mahdollisuuksia hyödyntää omaa tuotantoa tehokkaasti tai ajoittaa kulutus sähkön edullisimpaan aikaan.

”Uusiutuvan sähköntuotannon kasvu synnyttää tarpeen nykyistä suuremmille joustoille sähkönkäytössä. Älykäs energiajärjestelmä toteuttaa kulutusjoustot fiksusti arkea häiritsemättä,” Liuhala kuvaa tulevaa.

”Kehitämme määrätietoisesti sähköverkkoa alustaksi tulevaisuuden sähkömarkkinoille. Parhaillaan valmistaudumme seuraavan sukupolven mittausjärjestelmän rakentamiseen. Sillä voimme tarjota kulutuksen ohjauksen esimerkiksi joustomarkkinoilla toimivien virtuaalivoimalaitosoperaattorien käyttöön,” Liuhala ennakoi.

Elenia nousi sähköverkkoyhtiöiden ykköseksi maailmanlaajuisessa vastuullisuuden GRESB-vertailussa

Elenia on kaikkien infra-alan toimijoiden vastuullisuusvertailussa Euroopassa 3. ja maailmassa 5.

Elenia nousi tänä vuonna sähköverkkoyhtiöiden ykköseksi vastuullisuuden GRESB -arvioinnissa, Global Real Estate Sustainability Benchmark. Sähköverkkoyhtiöitä arviointiin osallistui eri puolilta maailmaa seitsemän. Maailmanlaajuisesti GRESB-arviointiin osallistui kaikkiaan 393 infrayhtiötä eri aloilta. Maailmanlaajuisissa kokonaistuloksissa Elenia oli viides. Euroopasta osallistujia oli 236 ja näiden joukossa Elenia oli kolmas. 

GRESB -arvioinnissa mitataan yrityksen toimintaa ja onnistumista eri osa-alueilla ympäristöasioissa, sosiaalisessa vastuussa ja hyvässä hallintotavassa.  

Elenia paransi vastuullisuuden GRESB-tulostaan merkittävästi viime vuodesta kokonaistuloksen noustua 89:ään. Parannusta viime vuoteen tuli +8 yksikköä. Näin Elenian vastuullisuutta kuvaavat viisi tähteä sai entistä painavamman arvon. 

”Vastuullisuustyön tuloksemme ovat tässä kansainvälisessä vertailussa erinomaiset. Näillä tuloksilla voimme vahvasti kertoa, miten olemme tehneet ja teemme vastuullisuustyötä. Suuntamme on oikea. Kehitystyöhömme GRESB-vertailu antaa kansainvälisen ulottuvuuden, kun saamme tietoa miten vastuullisuus infra-alalla maailmanlaajuisesti kehittyy”, toteaa Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala. 

Infra-alalle suunnattu yritysten vastuullisuutta vertaileva GRESB Infrastructure Assessment järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa. Elenia osallistui vastuullisuutta mittaavaan GRESB-arviointiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja sai myös silloin tulokseksi viisi tähteä.


https://www.elenia.fi



Tagit:
Vastuullisuus yhteiskunta
Vastuullisuus Yhteiskunta