Käytämme päivittäin sovelluksia, jotka perustuvat paikkatietoon. Katsomme reittioppaasta nopeimman tavan päästä töistä kotiin. Reissuun lähdetään syöttämällä päämäärän osoite navigaattoriin. Paikkatieto on meille tärkeää jo nyt, ja sen merkitys tulee vain kasvamaan. Paikkatietojen hyödyntämisessä piilee myös valtava taloudellinen potentiaali.

Suomessa kerätään ja ylläpidetään laadukasta paikkatietoa niin kaupunkialueilta kuin maaseudulta. Suomessa toimii lukuisia paikkatietoalan yrityksiä. Eivätkö paikkatiedot ole jo tehokkaasti käytössä?

Paikkatietojen yhtenäistämistalkoot

Haasteena on, että paikkatietojen tuottajat – kuten kunnat ja valtionhallinto – ovat perinteisesti keränneet paikkatietoja omiin järjestelmiinsä parhaaksi katsomallaan tavalla. Tieto voi olla esimerkiksi kunnan maankäytön suunnittelijan paperikansiossa tai muuten sellaisessa muodossa, ettei sitä voi hyödyntää kuin yhdessä kunnassa. Siksi Paikkatietoalusta-hankkeessa on aloitettu laajat yhtenäistämistalkoot. Tavoitteena on parantaa paikkatiedon laatua, yhteentoimivuutta ja hyödynnettävyyttä sekä karsia päällekkäistä työtä ja tehostaa koko julkisen sektorin toimintaa.

Yksi keskeisimmistä tavoitteista on osoitetietojen parantaminen. Osoitteet ovat ajan tasalla, ja rakennusten lisäksi myös muille kohteille, kuten uimarannoille ja puistoille, voi antaa osoitteen. Osoitetietoihin lisätään myös sisäänkäyntien sijainti. Isossa rakennuksessa oikean sisäänkäynnin etsimisen voi ajatella hyötyliikuntana, mutta kun ambulanssin pitäisi löytää oikea ovi mahdollisimman nopeasti, ylimääräiset sekunnit ovat kriittisiä.

Tulevaisuus rakentuu paikkatiedolle

Paikkatiedossa on kyse myös talouskasvusta ja tulevaisuudesta. Itseohjautuvat autot ovat jo osin tätä päivää. Paketteja toimittavat kohta droonit eivätkä pyörälähetit. Yritykset luovat paikkatiedon varaan palveluja ja sovelluksia, jotka toimivat Hangosta Inariin, ja Suomen mittakaavassa testattu paikkatietosovellus voidaan skaalata isommillekin markkinoille. Yhteentoimiva paikkatieto helpottaa logistiikan suunnittelua.

On laskettu, että paikkatietojen tehokäytön taloudellinen hyöty voi nousta Suomessa jopa 13 miljardiin euroon vuodessa. Tällä hetkellä hyödyistä on toteutunut vasta noin 3 miljardia.

Paikkatietoalusta-hanke lyhyesti

  • Maa- ja metsätalousministeriön koordinoima Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihanke.
  • Hankkeen toteuttajina ja yhteistyökumppaneina ovat muun muassa , ympäristöministeriö, sisäministeriö, puolustusministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos, maakuntien liitot, ELY-keskukset, kunnat, kuntaliitto ja valtiovarainministeriö.
  • Hanke päättyy vuoden 2019 lopussa. Kehitys- ja yhteistyötä jatketaan eduskunnan hyväksymän paikkatietoselonteon linjausten ja toimenpiteiden mukaisesti.

Lisätietoa:
http://www.paikkatietoalusta.fiTagit:
Vastuullisuus yhteiskunta
Vastuullisuus Yhteiskunta