Iisalmen seudulla yhteistyö on tunnistettu erityiseksi vahvuudeksi koko yhteisön kannalta – yrittäjyyden ja elin­keinojen osalta puhutaan yhteistyön ylivoimasta jopa paikallisena perimänä. Iisalmi tunnetaan etenkin vahvoista kansain­välisistä teollisuuden vientiyrityksistään.

Ponsse Oyj on yksi Iisalmen seudulla toimivista kärkiyrityksistä. Myös seudun mikroyritykset voivat hyvin ja kehittyvät yhteistyöhenkisessä ilmapiirissä: Mikroyrityksiä on sparrattu mm. yläsavolaisille yrityksille suunnatun MikroGrow –hankkeen avulla, josta Iisalmessa on rakentumassa oma KASVU By Iisalmi –yritysverkosto.

”Kasvualustana on toiminut Pohjois-Pohjanmaalla alkujaan pilotoitu ja kehuttu MicroGrow-hanke, joka on ollut menestys myös meillä”, Iisalmen elinvoimapalvelujen yritysasiantuntija Virpi Murtola iloitsee.

Hankkeen aikana kolmisenkymmentä mikroyrittäjää on istunut alas tukemaan toisiaan. Yksi mukana olleista yrittäjistä on Anna-Reetta Väänänen:

”Lähdin mukaan hankkeeseen Virpin henkilökohtaisesta kutsusta. Me yrittäjät olemme oppineet tapaamisten kautta luottamaan toisiimme. Uskallamme kertoa omista onnistumisista ja epäonnistumisista sekä pyytämään myös toisilta apua.”

Kesällä 2019 Suomea kiertänyt KauppaKärry tuotti paljon merkittäviä kohtaamisia Ylä-Savon mikroyrittäjille

Väänäsen koruyritys Anna’s Darling ja seitsemän muuta hankkeessa mukana ollutta mikroyritystä päättivät yhteistuumin tuoda toimintansa suuremman yleisön tietoisuuteen. He kiersivät viime kesänä ympäri Suomen 14 tapahtumassa KauppaKärryllään esittelemässä yritysten tuotteita ja palveluita.

”Erilaisia kohtaamisia on kiertueen aikana ollut noin 10 000. Olemme luoneet monenlaisia kontakteja kuluttajista yhdistys- ja maakuntavaikuttajiin sekä avanneet runsaasti potentiaalisia jakelukanavia ja alihankintasuhteita muihin yrityksiin. Jo se, että toimme itseämme henkilökohtaisesti esiin, herätti suurta kiinnostusta”, Väänänen kehuu kokemusta.

Iisalmen kaupungin tavoitteena on, että hankkeen päätyttyä mikroyrittäjiä verkottava ja aktivoiva toiminta jää elämään kaupungin johtamana: ”Iisalmen slogan emme odota ihmeitä vaan teemme niitä’ kuvastaa aktiivista otettamme, mikä näkyy myös paikallisten yritysten tukemisessa”, Murtola päättää.

Iisalmen seudulla kansainväliseen menestykseen kasvaneiden yritysten ja tinkimättömyydellä tekemiseensä suhtautuvien pienyritysten kokemuksista, osaamisesta ja asenneilmastosta on muodostunut paikallinen perintö, joka ruokkii halua onnistua yhdessä.

https://www.iisalmi.fi/byiisalmiTagit:
Tulevaisuuden Suomi yhteiskunta
Tulevaisuuden Suomi Yhteiskunta