Fennian toteuttaman Kannustinjärjestelmät kasvuyrityksissä tutkimuksen mukaan peräti 96 prosenttia yritysten palkitsemisjärjestelmistä perustuu suoriin rahabonuksiin. Muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja on olemassa.

Samassa tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä vastaajasta koki, että onnistuessaan palkitsemisella voidaan kasvattaa yrityksen tulosta, lisätä työtyytyväisyyttä ja sitouttaa avainhenkilöitä yritykseen. Palkitseminen on hyvä kytkeä yrityksen pidemmän aikavälin tavoitteisiin, esimerkiksi strategiakauteen, mutta valtaosin yrityksissä palkitsemisen tarkasteluväli on maksimissaan vuoden mittainen.

”Yritysten strategiakaudet kestävät useamman vuoden, niin eikö palkitseminenkin kannattaisi ulottaa samaan aikajänteeseen?” Henki-Fennian myynti- ja asiakkuusjohtaja Kari Wilen kysyy oikeutetusti.

”Työnantajan maksamana sama summa ryhmäeläkkeenä menee täysimääräisenä kasvamaan tuottoa eläkesäästöön.”

Bonukset korkoa kasvamaan eläkesäästöön

Ryhmäeläke on taloudellisesti suoraa rahabonusta järkevämpi palkitsemismuoto myös työntekijän näkökulmasta. Rahapalkasta joutuu maksamaan heti ennakkopidätyksen ja sivukulut eli sadasta eurosta jää käteen paljon vähemmän.

”Työnantajan maksamana sama summa ryhmäeläkkeenä menee täysimääräisenä kasvamaan korkoa eläkesäästöön. Verot maksetaan vasta nostohetkellä. Jos työntekijä vaihtaa työpaikkaa, säästöt jää ns. vapaakirjalle odottamaan eläkeikää”, Wilen summaa.

Ryhmäeläke ei ole työntekijöille tarjottava etu, joka maksaa yrityksille suhdanteista huolimatta, vaan kyse on suoritukseen perustuvasta palkitsemisesta. Yritys antaa osan kasvaneesta liiketoiminnasta tai viivan alle jääneestä tuloksesta sen tekijöille.

”Meidän roolinamme on auttaa yrityksiä miettimään sopivia palkitsemismalleja, jotka voivat sisältää sekä rahabonuksia että eläkejärjestelyitä. Tärkeää on, että ne ohjaavat toimintaa haluttuun suuntaan pitkäjänteisesti”, Wilen summaa.

https://www.fennia.fi/fi/yritykset-ja-yrittajat/Tagit:
Tulevaisuuden Suomi yhteiskunta
Tulevaisuuden Suomi Yhteiskunta