Meneekö meillä paremmin kuin koskaan? Onnistuneen pullonpalautus­järjestelmämme ansiosta voisimme vastata kysymykseen KYLLÄ

Paljon puhutaan kiertotaloudesta. Se mielletään usein kierrätykseksi tai jätehuolloksi, mutta todellisessa kestävän kehityksen kiertotaloudessa tuote suunnitellaan alunperinkin kierrätettäväksi. Tiesitkö, että Suomessa palautuu 93 prosenttia juomapakkauksista takaisin kiertoon? Kaiken takana on PALPA:n, Suomen Palautuspakkaus Oy, hallinnoima tarkka prosessi.

”Suomalaisia pitää kiittää hyvästä toiminnasta. Uhkakuvia maapallon tilasta on liiaksikin, mutta ei kannata luovuttaa, mitään ei ole menetetty. Haluamme luoda positiivisuutta; nyt vaan tehdään! Ja Suomessa menee hyvin tällä saralla”, sanovat toimitusjohtaja Pasi Nurminen ja johtaja Tommi Vihavainen.

PALPA, joka on voittoa tavoittelematon yritys, jakaa kansainvälisen edelläkävijän asemassaan laajasti tietoa hyvin toimivan kiertotalouden periaatteistaan.

”Meillä käy delegaatioita eri maista säännöllisesti ja jaamme tietoamme hyvin mielellään”, Vihavainen painottaa.

Huippukierrättäjä

”Meillä Suomessa on kolme tekijää, jotka aiheuttavat korkeat kierrätysasteet”, Nurminen kertoo. ”Kulttuuri, meille on ihan lapsesta asti selvää, että juomapakkaukset palautetaan. Toinen asia on, että kierrättäminen on tehty helpoksi eli ihmisten luontaisten asiointireittien varrelta löytyy toimivaa tekniikkaa varmistamaan pullojen ja tölkkien helppo palauttaminen. Kolmas on pantti.”

Kierrätettävät tuotteet ovat tölkki, muovipullo ja lasipullo. Kaikki ovat hyvin tarkkaan spesifioituja juuri kierrätyksen näkökulmasta, sillä niistä suurin osa palautuu uusiksi juomapakkauksiksi. Esimerkiksi tölkkien alumiini sopii lähes loputtomaan kierrätykseen, eikä siitä häviä juuri mitään prosessin aikana.

Tämä, jos mikä, on kestävää taloutta, sillä Suomessa tölkkejä ja pulloja kierrätetään 86 000 tonnia vuodessa.

  • Jokainen suomalainen palauttaa 342 juoma­pakkausta vuodessa
  • Joka sekunti palautuu noin 60 pantillista juomapakkausta, se on 1,9  miljardia vuodessa
  • Vuodessa kerätyllä tölkkimäärällä pystyisi peittämään valtatien Helsingistä Kittilään

https://www.palpa.fiTagit:
Tulevaisuuden Suomi yhteiskunta
Tulevaisuuden Suomi Yhteiskunta