Kirsi Komppa-Oksman ja Laura Poikkimäki pohtivat, mitä työnteon murros tarkoittaa palkanmaksun ja palkka­hallinnon näkökulmasta.

Samalla myös työlainsäädäntö ja työehtosopimukset mukautuvat ajan mittaan muutokseen, mikä asettaa uusia vaatimuksia yritysten palkanlaskennalle. Tulevaisuudessa yritykset voivat olla esimerkiksi tilanteessa, että yhden työehtosopimuksen alta siirrytäänkin useiden työehtosopimusten maailmaan ja erilaisiin palkanmaksumalleihin.

”Tänä päivänä ihmisten palkka muodostuu valtaosin kuukausipalkasta tai tuntipalkasta, mutta tulevaisuudessa palkan peruste muuttunee yhä vahvemmin suoriteperusteiksi. Myös maksamisen sykli voi muuttua: rahabonukset halutaan maksaa nopeasti tai työntekijä haluaisikin palkan tilille viikoittain”, laatu- ja liiketoimintaratkaisuista Silta Oy:llä vastaava johtaja Laura Poikkimäki ennustaa.

”Tällaisen näkymän edessä olisi hyvä pohtia, kuinka helposti yritysten palkanmaksun prosessit ja järjestelmät joustavat tällaisissa tilanteissa.”

Palkanlaskennan ulkoistaminen on hyvää riskienhallintaa ja varmistaa osaamisen ajantasaisuuden

Kuinka moni pieni tai keskisuuri yritys on miettinyt riskienhallinnan kautta sitä, että mitä tapahtuu, jos yhden tai parin henkilön palkanlaskentaosastoon kohdistuu pidempi sairasloma tai irtisanoutuminen?

”Toisaalta kannattaa myös miettiä sitä, kuinka sisäisen palkanlaskennan osaamista kyetään ylläpitämään, kun maailma ympärillä muuttuu yhä nopeammin”, Sillan vt. tietohallintojohtaja Kirsi Komppa-Oksman muistuttaa.

Kolmisen sataa ammattilaista työllistävä Silta on hoitanut palkanlaskennan ja palkkahallinnon ulkoistuksia kohta jo 20 vuotta. Joka kuukausi yli 100 000 ihmistä saa Sillan kautta palkkansa.

”Ulkoistamalla palkkahallintonsa meille, asiakkaamme saavat käyttöönsä koko suuren organisaatiomme osaamisen ja asiakastyön kautta hiotut prosessit ja käytännöt. Meillä on myös resursseja kouluttaa ja muuten varmistaa henkilöstömme osaaminen.”

Jos palkanmaksu ei ole yrityksen ydinliiketoimintaa, siihen tuskin kannattaa omia kehitysresursseja tuhlata.

”Me huolehdimme asiakkaittemme palkanmaksun jatkuvuudesta missä tahansa sisäisessä tai ulkoisessa muutostilanteessa”, Poikkimäki ja Komppa-Oksman summaavat.

https://www.silta.fiTagit:
Tulevaisuuden Suomi yhteiskunta
Tulevaisuuden Suomi Yhteiskunta