Hedelmöityshoitoja on tehty Suomessa pitkään varsin kaavamaisesti. Uusia menetelmiä on tullut, mutta niitä on otettu käyttöön hitaasti.

Pihlajalinna Dextra Lapsettomuus-klinikka perustettiin, kun joukko ammattilaisia havaitsi, että Suomessa aletaan jäädä jälkeen uusien menetelmien hyödyntämisessä hedelmöityshoidoissa.

”Rahallisesti se oli iso investointi, mutta koimme velvollisuudeksemme perustaa klinikan, missä esimerkiksi alkioiden geneettinen tutkimus on mahdollista”, kertoo lääketieteellinen johtaja Eero Varila.

”Tulokset ovat olleet erinomaisia. Potilaat ovat löytäneet meidät ja nyt olemme Suomen suurin yksityinen hedelmöityshoitoklinikka.”

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila.

Tehokkaat keinot ovat olemassa

”Olemme ottaneet ensimmäisenä Suomessa käyttöön useita uusia menetelmiä”, kertoo klinikan vastaava lääkäri Niklas Simberg. Menetelmät vaativat erityisosaamista, uusia laitteita ja puhdasilmalaboratorion.

Perinteisesti alkioita on viljelty 2-3 päivää keräyksestä, jonka jälkeen ne on siirretty kohtuun tai pakastettu. Dextrassa alkioita viljellään pitempään, blastokystivaiheeseen saakka. Alkioita on vähemmän, mutta turhalta pakastamiselta ja siirtämiseltä vältytään.

LKT, dosentti, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Niklas Simberg.

Alkiodiagnostiikan avulla nopeammin parempiin tuloksiin

Alkioista otettavasta solunäytteestä selviää, onko siitä mahdollisuus kehittyä terve lapsi. Alkiotutkimus mahdollistaa, että myös yli 40-vuotiaiden hoidoista jopa 60 prosenttia onnistuu, jos löydetään kromosomeiltaan normaali alkio siirtoon.

”Alle 35-vuotiaiden naisten alkioista keskimäärin 2/3 on normaaleja. Yli 40-vuotiailla suurin osa alkioista on poikkeavia. Useimmiten raskaus ei ala poikkeavista alkioista lainkaan tai se päättyy keskenmenoon”, selittää geneetikko Noora Sirkkanen. Alkiodiagnostiikalla ei vaikuteta lapsen ominaisuuksiin, vaan testaamalla voidaan havaita vakavat kromosomi- tai geenivirheet.

Geneetikko, IVF-biologi Noora Sirkkanen.

Oikea ajoitus

Kiinnittyminen vaatii aktiivista vuorovaikutusta alkion ja kohdun välillä – siirto tulee tehdä oikeaan aikaan. Useimmilla naisilla paras hetki on 5 päivän kuluttua ovulaatiosta, mutta 20-30 prosentilla kohtu on parhaimmillaan jo 4. päivänä tai vasta jopa 8 päivän kuluttua. Ajoitus voidaan tutkia ottamalla kohdusta näyte. Dextrassa näitä tutkimuksia on tehty ylivoimaisesti eniten Suomessa.Tagit:
Innovaatiot yhteiskunta
Innovaatiot Yhteiskunta