Terveyttä ja viihtyvyyttä heikentävät rakennusten sisäilmaongelmat ovat valitettavan yleisiä. Tuoreimpien tutkimustietojen mukaan betonin alkalinen kosteus voi johtaa oikeaoppisen kuivauksenkin jälkeen ongelmiin.

”Betoni voi pinnoittaessa kostua uudelleen, mikä pahimmillaan johtaa huoneilmaa pilaavien haitallisten yhdisteiden irtoamiseen pintamateriaaleista”, myyntijohtaja Jarno Kontio Sika Finlandilta kertoo.

Sika Finland panostaa kestävään kehitykseen olemalla mukana useissa sisäilmaa edistävissä tutkimushankkeissa. Globaalisti toimiva saumaus- ja pinnoitusratkaisuihin erikoistunut Sika Finland on mukana rahoittamassa Tampereen Yliopiston tutkijaryhmän tekemää tutkimushanketta muovipäällysteisten lattioiden vaurioitumiseen vaikuttavista tekijöistä. Ensimmäisten tulosten mukaan kosteuden alkalisuudella on tässä merkittävä rooli. Päällysrakenteiden vaurioitumista voidaan nyt saatujen näyttöjen perusteella ehkäistä käyttämällä riittävän paksua (kokeissa 5 mm) ja matala-alkalista (pH noin 11) tasoitekierrosta.

Yhdessä Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n kanssa on toteutettu tutkimus kolmen eri Sika Finlandin tasoitteen kuivumisesta eri olosuhteissa – sekä tasoitteen ja pohjusteen kostutusvaikutuksesta alla olevaan kuivaan betoniin. Tutkimuksen perusteella kaikki kolme tasoitetta kuivuivat noin 80 % RH:een tai sen alle viikon kuluessa valusta, mutta hyvät kuivumisolosuhteet (≥ 20 °C ja kosteus ≤ 30 % RH) nopeuttivat kuivumista haluttuun tasoon 2–3 päivällä.

”Täten kohteissa olisi hyvä huomioida, että valmisteissa luvatut kuivumisajat pätevät vain optimiolosuhteissa, mutta suuremmassa kosteudessa tai eri lämpötiloissa kuivumiseen olisi varattava enemmän aikaa, jotta myöhemmin mahdollisesti haittaa aiheuttavaa kosteutta ei jää rakenteisiin”, Kontio vetää tuloksia yhteen.

Jarno Kontio myyntijohtaja, Sika Finland.

Katseita ja kulutusta kestävä, ja ennen kaikkea päästötön lattiapinnoite

Sika Finlandin innovatiivinen ComfortFloor-lattiapinnoite­järjestelmä on näyttävä, kestävä ja ennen kaikkea turvallinen, koska polyuretaani­pinnoitteeseen perustuvasta lattiasta ei irtoa hengitysilmaan kemikaaleja.

”Kyseessä on päästötön, saumaton, ilma- ja kosteudentiivis lattiapinnoite eri tiloihin. ComfortFloor-pinnoitteet täyttävät alhaisen VOC-emissiotuotteen tiukat vaatimukset”, Kontio valottaa.

Pinnoitteen värin voi valita laajasta väripaletista ja se mahdollistaa myös näyttävien kuvioiden, esimerkiksi marmoriefektin, puun pintaa jäljittelevän kuvion tai muiden strukturoitujen tyylien loihtimisen pinnoitteeseen.

”Pinnoite tuntuu jalan alla miellyttävältä ja se eristää askelääniä ja kestää erinomaisesti mekaanista kulutusta – sopien kaikkiin julkisiin tiloihin, esimerkiksi liikekiinteistöihin, kouluihin, päiväkoteihin ja terveydenhuollon tiloihin.”

Polyuretaaninen lattiapinnoite on turvallinen ja näyttävä valinta. Kuvaaja: Henri Luoma

Terve Sisäilma -konsepti kokoaa parhaat ratkaisut

Sika Finland on tuonut turvalliset ja terveelliset ratkaisunsa yhteen Terve Sisäilma -konseptillaan. Konsepti sisältää puhtaan sisäilman varmistavia ratkaisuja sekä uudis- että korjausrakentamisen kohteisiin. Valikoimassa on ratkaisuja lähtien vesitiiviistä betonirakennejärjestelmästä ja radontiivistyskermeistä halkeamien ja ikkunanpuitteiden tiivistyksiin sekä edellä esiteltyyn lattiapinnoiteratkaisuun.

”Kohteisiin, joissa rakenteen tai ympäristön kosteus ei ole hallinnassa, konseptistamme löytyy myös hengittäviä vaihtoehtoja – epoksihartsipintaa tai keraamisen laatoituksen kanssa käytettävää hengittävää saumauslaastia. Niitä käyttämällä mahdollinen vesihöyry kulkee tilaan hallitusti eikä esimerkiksi nouse kosteutena seinärakenteita pitkin.”

”Meillä on ollut aina vahvoja ratkaisuja terveellisen sisäilman tuottamiseksi valikoimassamme, mutta nyt olemme tuoneet ne selkeämmin yhteen Terve Sisäilma -konseptillamme”, Kontio summaa.

Lisätietoja: www.sika.fiTagit:
rakentaminen Rakentamisen edelläkävijät
Rakentaminen Rakentamisen edelläkävijät