HUS Akuutissa on nyt mahdollista kouluttautua erinomaiseksi päivystäjäksi kokeneiden kollegojen tuella. Lääkärille suurien potilasvolyymien HUS tarjoaa näköalapaikan kaikille erikoisaloille.

HUS Akuuttiin kuuluvat Haartmanin, Malmin, Jorvin, Peijaksen ja Raaseporin päivystykset, ensihoitopalvelut, valvontaosastot sekä etäpalvelut kuten myrkytystietokeskus ja päivystysapu. HUS Akuutti on ollut viime vuosina isossa myllerryksessä ja organisaatio elää edelleen. Nykymuodosssaan HUS Akuutti on toiminut tämän vuoden alusta alkaen.

”HUS Akuutti tarjoaa aivan uusia työmahdollisuuksia ja täällä pääsee tekemään työtä, joka vaikuttaa todella monen ihmisen elämään. Lääkärit voivat kehittää toimintaa ja ratkoa asioita päivystyksen etulinjassa”, kertoo HUS Akuutissa osastonylilääkärinä työskentelevä Emil Heinäaho.

Heinäaho kehuu, että HUS Akuutissa omaa työnkuvaa on saanut muokata mieleisekseen. Monipuolinen työnkuva sisältääkin niin potilastyötä, koulutusta, kehittämistä kuin päivystysavussa toimimistakin.

”Tämä on huippuluokan ympäristö ja päivystykset ovat hyvin varusteltuja. Ei ole epäselvää, onko tälle työlle tarvetta. Päivystystä tarvitaan aina ja tämä on houkutteleva oppimisympäristö yleislääketieteestä”, Heinäaho kuvailee.

Ei ole epäselvää, onko tälle työlle tarvetta.

Päivystyskoulutusta uransa alkuvaiheessa oleville lääkäreille

HUS Akuutissa on kehitetty kolme kuukautta kestävä päivystyksen koulutusjakso, joka on suunnattu uransa alkuvaiheessa oleville lääkäreille. Koulutuksen tavoitteena on opettaa päivystystyötä kokeneiden lääkäreiden opissa.

”Päivystys kuuluu monen lääkärin työnkuvaan ja haluamme opettaa tavan tehdä juuri tätä työtä. Kolmen kuukauden jakso antaa perusteet hyvälle päivystystyölle. Siitä on hyötyä vaikka lääkäri erikoistuisi kirurgiaan tai sisätauteihin, sillä tapa tehdä päivystystä on sama kaikilla erikoisaloilla”, Heinäaho lupaa.

Käytännössä koulutettavat tulevat töihin Jorviin tai Peijakseen ja tekevät päivystystä yleislääketieteellisten potilaiden kanssa. Koulutukseen kuuluu viikoittaisia ohjaustunteja ja kokenut lääkäri on aina lähellä ja mukana potilastyössä. Tavoitteena on antaa ohjausta ja apua niin, että lääkäri voi kehittyä päivystyksen huippuosaajaksi. Myöhemmin koulutus laajenee myös Haartmanin ja Malmin sairaaloihin.

Koulutus voi olla myös osa erikoistumista. Esimerkiksi akuuttilääketieteen erikoistumisen voi HUSin suuruuden vuoksi tehdä kokonaan HUS Akuutissa. Koska potilasvolyymit ovat HUSissa todella suuret, lääkäri voi keskittyä vain tiettyjen potilasryhmien hoitoon. HUSissa törmää moniin harvinaisempiinkin sairauksiin ja potilasmateriaali on haastavaa ja kansainvälistä.

”Iso organisaatio pystyy myös joustamaan, jos lääkäri esimerkiksi muuttaa toiselle paikkakunnalle HUS-alueen sisällä. HUSissa on myös tarjolla kaikki erikoisalat”, Heinäaho sanoo.

Päivystysten haasteet ovat kaikille tuttuja vähintäänkin lehtien palstoilta. Heinäaho kuitenkin vakuuttaa, että HUS Akuutissa tehdään paljon konkreettista sen eteen, että päivystykset toimisivat paremmin.

”Kun asiantuntijoillamme on hyvä olla töissä, se hyödyttää myös potilaita. Emme tyydy siihen, että päivystykset toimivat ihan hyvin.”

Akuutti
www.hus.fi


Tagit:
Vastuullisuus yhteiskunta
Vastuullisuus Yhteiskunta