Näillä aineksilla käynnistyy matkailuvuosi 2020 Virossa. Matkamessuilla Helsingissä esittäytyykin maa, joka on monitahoinen, uudistunut, elämyksellinen ja Tallinnan ulkopuoleltakin kooltaan kompakti lähimatkailukohde!

Pienen laskusuhdanteen jälkeen Viroon saapuvien ja maassa yöpyvien suomalaisten matkailijoiden määrä kääntyi viime kesänä kasvuun, jota on tukenut positiivinen vire some-kanavilla ja mediassa. Kirjoituksista on käynyt ilmi se, miten jo useitakin kertoja Tallinnassa tai muualla maassa reissanneet suomalaiset ovat huomanneet, kuinka paljon erinomaisen hinta-­laatusuhteen omaavaa nähtävää ja koettavaa maahan kätkeytyy – ihan kuin suoraan nenän alle.

Matkamessujen yleisaiheita vuonna 2020 ovat vastuulliset elämykset ja perhematkailu. Ne ovat läheisiä teemoja myös liki 60 yritykselle ja yhteisölle, joiden osastot ovat messujen erityisellä Partnerimaa Viro -alueella. Messuhallin ohjelmalavoilla on kolmen päivän aikana seurattavissa yli 20 Viro-aiheista esitystä – mukana mm. kylpylä- ja kulttuurivinkkejä, tiedeteatteria, kokemuksia vaellus- ja pyöräilymatkoista, julkisliikenteestä ja automatkailusta sekä kirjailijakoomikko Antto Terraksen matkailushow “Viro – reilusti uutta, hyppysellinen hansaa“.

Viron matkailun edistämiskeskuksen viestintäpäällikkö Timo Raussi tiivistää virolaisen matkailun uuden trendiaallon seuraavasti: ”Jos olet ajatellut, että ’Se heimokansan maahan on ihan nähty juttu’ tai ’Viro on kuin ikävä ja ruma pala entistä Neuvostoliittoa’, niin tule ja uskaltaudu Tallinnasta etäämmälle. Löydä Viro, yllätyt positiivisesti.”

Mitä uutta Virossa?

Tässä vinkkejä Viron-lomaa pohtiville. Lisää ideoita netissä www.visitestonia.com/fi

Aparaaditehas Tartossa on Tallinnan Telliskiven ja Noblessnerin kaltainen luovan toiminnan keskus Kuva: Riina Varol / Visit Estonia

Hiljattain Tallinnassa on avannut ovensa peräti viisi vetonaulaa: Fotografiska Telliskivessä, Keksintötehdas PROTO ja Taidekeskus Kai Noblessnerissa, 120 m korkea Skywheel-maailmanpyörä Ülemisten lähellä T1-ostoskeskuksen katolla sekä marraskuussa Paksun Margareetan tykkitorniin uudet interaktiiviset näyttelytilat saanut Merimuseo, jossa esillä on maan uumenista äskettäin löydetty 700-vuotiaan hansalaivan eli koggen hylky irtaimistoineen.

Länsi-Viron saaret

Majakoista, luonnon rauhasta ja saaristolaiselämän vaalimisesta tunnetulla Hiidenmaalla vietetään keväällä uuden Tuulitornin avajaisia. Koko perheen elämyskeskus tarjoaa puuhaa ja viihteellistä hyötytietoa sekä 20 m korkean kiipeilyseinän fyysisistä haasteista pitäville. Saarenmaalla Kuressaaressa aukeaa vappuna mm. 4D-elokuvateatterin, planetaarion ja konserttisalin sisältävä vapaa-ajankeskus WOW. Sen tiloissa voi kokea illuusioita, mm. kiivetä läpi tyhjyyden tai kulkea kastumatta läpi sateen.

Itä-Viron seikkailumaa

Itä-Virumaalla, lähellä Toilan kylpylää sijaitsee jyrkkä rantatörmä ja Viron korkein putous Valaste. Sen ympäristöön on luotu kesäisin leikkisästi Jurassic Parkiksikin kutsuttava, vehreässä klinttimetsässä kulkeva luontopolku pitkospuineen. Uutta portaikkoa myöten on helppo laskeutua törmän päältä merenrantaan. Kokemisen arvoinen on myös EU:n itärajalla sijaitseva Narvan linna. Sen peruskorjattu itäsiipi uusine museotiloineen ja näyttelyineen avautuu huhtikuussa, jolloin linnanmuureille voi myös kiivetä kurkkimaan kivenheiton päässä sijaitsevaa Venäjän Ivangorodin linnoitusta.

Virolaisen keittiötaidon antimissa maistuvat puhtaat ja selkeät maut Kuva: Renee Altrov / Visit Estonia)

Suussa sulavan hyvää!

Ruokamatkailu ja fine dining -elämysten loistava hinta-laatusuhde on jokaisen Viron-kävijän ulottuvilla ympäri vuoden. Toukokuussa Euroopan parhaat keittiömestarit kisaavat Tallinnassa Bocuse d’Or -kokkikilpailun finaalipaikoista. White Guide -ravintolaopas on luokitellut vuodelle 2020 peräti 29 virolaisravintolaa joko korkean tai mestaritason arvoisiksi: Alexander (Muhu/Saarenmaa), GMP Pühajärve (Otepää), Rannahotell (Pärnu), Hõlm (Tartto), Ruhe (Itä-Harjumaan Jõelähtme), Wicca (Harjumaan Laulasmaa), Joyce (Tartto) ja Ku Kuu (Kuressaare) sekä 21 ravintolaa Tallinnasta. Kansainvälisen mestaritason luokituksen saivat tallinnalaiset ravintolat NOA Chef’s Hall, 180 Degrees sekä Ö.

Lisätietoja: http://www.flavoursofestonia.com

Kuvahaun tulos: visit estonia logo"

Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahastoTagit:
Matka 2020 Matkailu
Matka 2020 Matkailu