Rejlers Finland Oy:n toimitusjohtaja Seppo Sorri on vienyt yhtiön huimaan kasvuun viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä yhtiö jatkaa kasvuaan, jonka reseptinä on kestävä pohja ja selkeä strategia.

Rejlers Finland on kasvanut huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Strategiansa mukaisesti se on määrätietoisesti noussut yhdeksi Suomen suurimmista suunnittelu- ja konsultointiyhtiöistä teollisuuden, energian, infran ja rakentamisen sektoreilla. Tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto vuoteen 2025 mennessä.

Vastoin yleistä trendiä, Rejlersillä suunnitellaan ja toteutetaan tavoitteet viiden vuoden aikajänteellä. ”Se on riittävän pitkä aika reagoida. Tarvittaessa ehdimme muuttaa toimintatapojamme ja etenkin oppia”, painottaa Rejlers Finlandin toimitusjohtaja Seppo Sorri.

Seppo Sorri on itse diplomi-insinööri, joka tuli taloon vuonna 2005 aluejohtajaksi. Yhtiö on Sorrin aikana kasvanut kannattavasti, muuttanut tarjoamaportfoliota, oppinut ja opiskellut tehokkaimpia kasvun rakennuspalikoita. Viime vuoden lokakuussa henkilömäärä nousi 220 henkilöllä yritysoston myötä. Nyt liikevaihto on lähes 100 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä on kasvanut 160:stä yli 1 000 asiantuntijaan, joka on lähes puolet koko konsernin työntekijämäärästä. Rejlersin asiantuntijat työskentelevät 20 paikkakunnalla ympäri Suomen sekä Abu Dhabissa, Arabiemiirikunnissa.

Kestävän kasvun resepti

Kestävä pohja ja selkeä strategia ovat tehneet yrityksestä alansa kovimman haastajan.

Kasvun ja johtamisen kannalta kiinnostavaa on myös se, että Suomen Rejlers on kaksinkertaistanut liikevaihtonsa jokaisella viiden vuoden jaksolla.

”Pitkäjänteinen kasvu vaatii tiukkaa suunnitelmallisuutta. Strategiana on, että puolet kasvusta tehdään yrityskauppojen kautta ja puolet rekrytoinneilla”, Sorri sanoo.

Jokaiselle toimialalle ja toimintaryhmälle rakennetaan viiden vuoden toimintasuunnitelmat. Päätökset rekrytoinneista tehdään pienissä yksiköissä ja valta on operatiivisella tasolla, siellä missä asiakkaat kohdataan.

”Rejlersillä työurat ovat pitkiä, vastuuta otetaan ja asioita uskalletaan tehdä eri tavalla. Myös erinomaisten verkostojen merkitys korostuu”, Sorri sanoo hyvillään.

Toimintatapa on osoittautunut reseptiksi, jolla menestytään. Yritys tuplasi Suomen liikevaihtonsa vuosina 2005–2010 sekä 2010–2015. Viime kaudella liikevaihto tuplattiin jo vuoden etuajassa yli 70M EUR:oon.

”On kokonaan eri asia tuplata liikevaihto tästä eteenpäin. Se vaatii erilaista osaamista”, Sorri huomauttaa. Kestävä kasvu ei olisi mahdollista ilman pitkäjänteisyyttä, ihmisten mahdollisuutta kasvaa ja oppia mukana. Näihin asioihin Rejlersillä ymmärretään panostaa.

”Visiomme on olla jatkuvan oppimisen organisaatio. Se on tärkeää yrityksen lisäksi myös yksilöille. Itsensä kehittäminen antaa turvaa tulevaisuudesta ja haastaa kasvamaan. Oppimisen ilmapiiri on samalla työntekijälle armollinen, koska kenenkään ei odoteta tietävän kaikkea. Koskaan ei olla valmiita ja virheetkin vain siivittävät kehitykseen”, Sorri sanoo.

Digitalisaation hyödyntämisen edelläkävijä

Tekniikka on Rejlersin ydintä, on se sitten suunnittelua, suunnittelun valvontaa tai mitä vain insinööriltä voi toivoa.

”Ei ole sellaista projektia, johon meitä ei voisi harkita toimittajaksi”, Seppo Sorri sanoo. Suhdannekestävyys haetaan neljän toimialan tasapainolla: energia, infra, teollisuus ja rakentaminen.

Rejlers on edelläkävijä digitalisaation hyödyntämisessä. Digitaalisuus on tiiviisti läsnä erityisesti kohteen suunnitteluvaiheessa, kun kerätään tiedoksi jalostettavaa dataa. Käyttövaiheessa tietoa saadaan kerättyä, varastoitua ja analysoitua. Tämän datan avulla käyttäjä saa itselleen merkityksellisen insinööritiedon käyttöönsä.

”Se voi olla lämpötila, kosteus, prosessiarvio, ilmanlaatu, ääni, ilmastointi tai valaistus”, Sorri kertoo.

Yhtiö voi olla mukana kaikissa elinkaaren vaiheissa projektiluontoisesti tai jatkuvana palveluna: konsultoinnissa ennen rakennuspäätöstä, itse rakennusvaiheessa sekä asiantuntijana omaisuuden arvon ylläpitämisessä – oli kyseessä sitten teollisuuden tuotantoyksikkö, sairaala tai vaikka kirjasto.

Esimerkiksi maailman parhaaksi uudeksi kirjastoksi valitussa Oodissa Rejlersin tehtävänä oli sähkö-, tele- ja turvaratkaisut sekä valaistuksen suunnittelu.

Rakentamisen kasvuun uutta liiketoimintaosaamista

Vuosi 2019 oli Rejlersillä vahvaa kasvun aikaa etenkin teollisuussektorilla. Nyt kasvua haetaan voimakkaammin myös rakentamisen palveluissa sekä nykyisiä palveluja vahvistamalla että palvelukokonaisuutta laajentamalla.

”Rakentaminen on yksi Rejlers-konsernin neljästä toimialasta. Tavoitteena on pitää toimialat hyvässä keskinäisessä tasapainossa ja tämä edellyttää merkittävää kasvua myös Rakentamisessa. Rakentamisen toimiala tulee vahvistumaan nykyinen keihäänkärkensä, talotekniikka edellä, samalla laajentuen myös muille suunnittelualueille ja rakennuttamiseen”, sanoo Sorri.

Rakentamisen kasvun saavuttamiseksi johtoa uudistettiin ja rakennusliiketoimintaan nimitettiin pitkän uran suunnittelu- ja konsultointialalla tehnyt tekniikan tohtori Kirsi Hautala.

”Liiketoimintajohdon uudistus tuo Rejlersille uutta osaamista ja avaa meille uusia kasvumahdollisuuksia”, Sorri Sanoo.

”Kirsi Hautalalla on monipuolista liiketoimintaosaamista 20 vuoden kokemuksella suunnittelu- ja konsultointialalta. Liiketoiminta on vakaalla pohjalla ja Kirsillä on talotekniikan huippuorganisaatio ympärillään, jonka kanssa on hyvä jatkaa.”

Paras mahdollinen asiakaskokemus

Rejlersin tavoitteena on tarjota parasta mahdollista asiakaskokemusta.

”Hyvä asiakaspalvelu on osa Rejlersin kestävää kehitystä ja me haastamme itsemme kehittymään tekniikassa, työmenetelmissä ja asiakaspalvelussa”, Sorri sanoo.

”Näiden kautta tavoitteenamme on pystyä tarjoamaan asiakaskokemus, jota asiakas on aina toivonut,” Sorri kiteyttää.

Rejlersin neljä toimialaa Energia, Infra, Teollisuus ja Rakentaminen – tuovat suhdannekestävyyttä.

www.rejlers.fiCEO Kehittyvä Suomi