Pakkausteollisuudessa toimivan Wipakin tavoite on hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä. Tähän päästään muun muassa tehostamalla materiaalien käyttöjä, käyttämällä kierrätettäviä raaka-aineita, luomalla tehokkaita tuotteita ja toimintamalleja sekä käyttämällä hiilivapaasti tuotettua energiaa.

Suomalaisomisteiseen Wihurin monialakonserniin kuuluva Wipak on erikoistunut elintarvikkeiden pakkausratkaisuihin sekä sterilointipakkausratkaisuihin terveydenhuollon instrumentteja valmistaville toimijoille. Wihurin pakkausliiketoimintaan kuuluu Euroopassa ja Aasiassa toimiva Wipak sekä Pohjois-Amerikassa toimiva Winpak. Tuotantolaitoksia kolmella mantereella on yhteensä 21.

Korkealaatuinen tutkimus- ja kehitystyö on tehnyt Wipakista johtavan monikerroskalvojen tuottajan. Wipak on hyvä esimerkki siitä, mitä moderneilla toimintatavoilla ja panostuksilla uuteen teknologiaan saadaan aikaiseksi. Markkinoiden nykyaikaisin tekniikka antaa mahdollisuuden kehittää uusia innovaatioita yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

Wipak Nordic -regioonan toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamarin mukaan isoin ympäristöteko on ruokahävikin vähentäminen.

”Pakkaussuunnittelu lähtee aina suojattavasta tuotteesta. Sen jälkeen mietitään oikea raaka-ainepohja ja pyritään tekemään pakkaus, jossa materiaalin käyttö on tehokasta. Asiakkaiden ja kuluttajien vaatimuksien mukaisesti tarkastellaan, voidaanko pakkaukseen käyttää uusiutuvaa raaka-ainepohjaa tai kierrätettyä raaka-ainejaetta. Näin pakkauksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt pienentyvät.” kuvailee Suur-Hamari.

Uusia pakkausmateriaaleja kehitettäessä kierrättämisen helppouteen kiinnitetään huomiota heti alusta alkaen. Wipakin valikoimassa on kierrätettäviä monikerroksisia materiaalikalvoja sekä monikerroskalvoja, joilla on pienempi hiilijalanjälki muun muassa biopohjaisten materiaalien ansiosta. Kestävän kehityksen mukaiset kierrätettävät pakkausratkaisut ovat bioraaka-aineisiin ja kierrätysmateriaaleihin perustuvia tuotteita. Wipakin tuotteissa käytetty paperi tulee vastuullisesti hoidetuista metsistä.

Tuotteen elinkaaren lopussa korostuu entistä enemmän pakkauksen kierrätettävyys. Wipak tekee yhteistyötä alan toimijoiden kuten toimialajärjestöjen ja jätehuoltoyritysten kanssa kotimaisen muovin kierrätysasteen nostamiseksi.

”Olemme myös tuomassa markkinoille kokonaan uusia innovaatiota kuten painatukseen piilotetun viivakoodijärjestelmän, joka mahdollistaa suuren tietomäärän sisällyttämisen pieniinkin pakkauksiin ja kassamaksatustoimintojen tehostamisen kaupoissa. Investoimme jatkuvasti tuotantolaitteistomme modernisointiin uusimpien vaatimusten mukaisesti.” Tuija Suur-Hamari kertoo.

Wipakin vahva fokus tuotekehitykseen ja innovaatioihin luo selkeää tarvetta eri alojen parhaiden ammattilaisten palkkaamiselle. Hiilineutraalius on vaativa tavoite, jonka saavuttaminen varmistetaan kun teollisuus houkuttelee huippuosaajia.

www.wipak.comTeknologia- ja teollisuusratkaisut