Purkupihan kierrättämänä, entisen Merihallin elämä jatkuu ekologisen elementtitehtaan tuotantorakennuksena.

Ympäristöministeriön ohjeistuksesta kiertotaloutta tulisi toteuttaa kaikissa purkuhankkeissa. Helsingin Hernesaaressa Wärtsilän telakkahallina alun perin toimineen jättikokoisen Merihallin purku on tästä kouluesimerkki, sillä kokonaisena purettavien rakennusosien uusiokäyttö soveltuu erityisen hyvin teollisuusrakentamiseen.

Alalla yli 15 vuotta toimineen Purkupihan porukka ei pelännyt tarttua haasteeseen, vaikka lähes viiden jalkapallokentän kokoinen Merihalli oli koottu useista eri-ikäisistä laajennusosioista.

”Kaikki piti purkaa tarkassa järjestyksessä”, kertoo Purkupiha konsernin aluejohtaja Santeri Karell.

KIERRÄTYSHALLIN AVULLA BETONIYRITYKSELLE MITTAVAT SÄÄSTÖT

Purkupiha etsi aktiivisesti kokonaisena purettujen hallin rakennusosien uudelleenkäytölle sopivia kohteita.

”Lahden Kestobetoni Oy löysi elementtitehtaan laajennusosaansa Merihallista teräsrungon pilarit, palkit, kattotuolit, nosturiradat ja viisi siltanosturia. Kierrätyksen ansiosta heille syntyi kustannussäästöjä useita satoja tuhansia euroja. Lopuille nostureille ja lähes kaikille runkorakenteille löytyi uusiokäyttökohde ja betonista kierrätettiin kaikki kierrätyskelpoiset betonit”, Karell iloitsee.

Ihan kertakiepaisulla jättihallin osat eivät Helsingistä Lahteen siirtyneet. ”Pisimmillään 30-metrisiä teräspalkkeja piti erityisluvalla kuljettaa Helsingin keskustan läpi öisin”, Karell muistelee vuoden takaista suururakkaa.

Purkupihan missio on selkeä: rakennusjätteiden ja materiaalien elinkaarta halutaan jatkaa niin pitkälle kuin mahdollista.

”Teemme lajittelevaa purkua jo työmaalla. Vastaanotetusta betoni- ja tiilijätteestä jalostamme CE-merkittyä Demorockbetonimursketta, jota myymme edullisesti maanrakennuskäyttöön”, Karell kertoo. Demorockia Purkupiha tuottaa satoja tuhansia tonneja vuositasolla valtakunnallisesti.

Yhä useampi kaupunki on siirtymässä Helsingin esimerkistä käytäntöön, jossa purkulupa ei heltiä ellei kierrätyssuunnitelmaa ole esittää.

”Kiertotalous on tätä päivää”, Karell vahvistaa.

PURKUTORI.FI

Materiaalien uusiokäyttöä Purkupiha edistää myös purkutori.fi -palvelulla. Se on netissä toimiva kauppapaikka uusiokäyttökelpoiselle purku- ja rakennustavaralle, kuten halleille, kierreportaille, kattopalkeille sekä koneille ja laitteille. Purkupiha.fi -palvelussa voivat ostaa ja myydä sekä yritykset että yksityishenkilöt.

PURKUPIHA PURKAA TURVALLISESTI JA KIERRÄTTÄÄ EKOLOGISESTI

Vuonna 2003 perustettu Purkupiha on Suomen suurimpia purkualan yrityksiä ja yksi johtavista rakennusten purkajista. Massiivipurkuun, haitta-ainepurkutöihin ja rakennusmateriaalien kierrättämiseen erikoistunut Purkupiha on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2014 yritys laajensi toimintaansa kierrätyspuolelle, kun Lahteen perustettiin kierrätysasema. Viime vuonna avattiin kierrätysasemat Vantaalle ja Lappeenrantaan.

”Jätteiden käsittelyssä markkinat ovat vahvasti paikalliset, ja siksi kasvukin tapahtuu alueellisia toimipaikkoja perustamalla. Haluamme toimia ekologisesti ja välttää jätteiden kuljettamista kumipyörillä pitkiä matkoja”, korostaa Purkupihan kierrätysyksikön johtaja Kimmo Rinne.

Purkupiha tarjoaa asiakkailleen merkittäviä synergiaetua, kun purkamisen palvelut saadaan samasta paikasta.

”Olemme kasvaneet sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Tarkoitus on jatkaa laajentumista erityisesti kierrätys- ja haitta-ainetöiden puolella ja jatkaa toimintaa turvallisesti ja luotettavasti, kuten tähänkin asti”, toteaa Purkupihan markkinointi- ja kehittämispäällikkö Kati Tuominen.

Purkupihaan kuuluvat Purkupiha Oy, Purkupiha Asbestityöt Oy ja Purkupiha Asbestityöt Pori Oy.

www.purkupiha.fiTeknologia- ja teollisuusratkaisut