Tokmanni tarjoaa urapolkuja ja vastuullisia tehtäviä monimuotoisessa työyhteisössä.

Moottoritien kupeessa Mäntsälässä kohoaa Tokmannin logistiikkakeskus, jossa on myös yrityksen pääkonttori. Logistiikkakeskuksen 500 asiantuntijaa, esimiestä ja varastotyöntekijää palvelevat 190 myymälää ympäri Suomen.

Yhteensä Tokmanni työllistää noin 3 700 ihmistä. Lisääkin tarvitaan, ja työntekijöistä halutaan pitää kiinni.

”Pidämme huolta omistamme, se lähtee perheyrityksenä aloittaneen yhtiön arvoista. Meillä on pitkiä, jopa 40 vuoden työsuhteita”, kertoo HR-johtaja Sirpa Huuskonen.

Isoihin keskusliikkeisiin verrattuna Tokmanni on pieni tekijä, mutta juuri siksi se tarjoaa laajempia tehtäväkokonaisuuksia. ”Meillä viihtyvät ihmiset, jotka eivät kaihda vastuuta ja itsenäisyyttä. Täällä ei tarvitse kysyä lupaa jokaiseen pikkuasiaan. Esimerkkisi ostajan työ on laajaalaisempi tehtävä kuin muilla kaupan alan toimijoilla.”

Tokmanni tunnetaan punasävyisistä myymälöistään, mutta kaikki eivät miellä sitä isoksi työnantajaksi, joka tarjoaa vaativia asiantuntijatehtäviä. Kilpailu osaajista on kovaa.

”Meillä on mahdollisuuksia pitkille urapoluille ja etenemiselle talon sisällä. Joku saattaa tulla oston assistentiksi ja siirtyä tavaravirranohjauksen suunnittelijaksi tai edetä varastotyöntekijästä verkkokaupan asiantuntijaksi. Samoin myymälän kassalta voi edetä myymäläpäälliköksija siitä esimerkiksi koordinoimaan ketjuohjausta. Uralla eteneminen on viime kädessä omasta asenteesta kiinni”, Huuskonen kuvailee.

Tokmanni järjestää paljon sisäistä valmennusta ja tekee yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Vuodessa noin sata tokmannilaista aloittaa oppisopimuskoulutuksen, yhteistyössä esimerkiksi Hyrian ja Mercurian kanssa.

”Tarjoamme opiskelijoille harjoittelu- ja trainee-paikkoja. Tarvitsemme myös kansainvälisiä osaajia, koska meillä on norjalaisen Europrisin kanssa yhteinen osto-organisaatio Shanghaissa.”

Työnantajabrändin ytimessä on monimuotoisuus. ”Palvellaksemme monimuotoista asiakaskuntaamme hyvin, on myös asiakaspalvelutiimiemme syytä olla monimuotoisia. Haluamme, että Tokmanni on hyvä työnantaja niin nuorelle, ruuhkavuosia elävälle kuin ikääntyvällekin. Työssäolon pitää myös tuntua hyvälle.”

Työ joustaa elämäntilanteen mukaan. ”Osatyökykyisten kohdalla käytämme joustavia työjärjestelyjä, eli työtä muokataan terveydentilalle sopivaksi työterveyshuollon kanssa. Myös nuorten työssäjaksamiseen kiinnitetään huomiota.”

Pari kertaa vuodessa Tokmanni-päivinä pääkonttorin väki jalkautuu töihin myymälöihin ja varastoille.

”Siten ymmärrämme paremmin toinen toistemme työtä. Esimerkiksi ostossa työskentelevän on hyvä ymmärtää, mitä myymälässä toivotaan ja myymälähenkilökunta voi oppia ostolta tuotteiden laadusta tai esillepanosta”, Huuskonen kertoo.

Tokmannilla korostuu matalan organisaation tunnelma. ”Tärkeämpää kuin kiillottaa powerpoint-esityksiä vimosen päälle, on se välitön tekemisen meininki.”

Tokmanni
  • Liikevaihto 944,3 milj€ (2019)
  • Liikevoitto 70,4 milj€ (2019)
  • Vuodessa logistiikkakeskuksen läpi kulkee yli miljoona lavaa tavaraa.
  • Henkilöstön keski-ikä 37,9 vuotta. Eläkkeelle jäädään yli 63-vuotiaana. Keskimääräinen työsuhteen kesto 8,7 vuotta

 Tulevaisuuden Suomi