Tikirakin omistajat Tero Rämö, Jouni Waldén ja Lassi Hinkka As Oy Pirkkalan Soljan Höyryn omaperusteisen premium-kohteen edustalla.

Kangasalainen Rakennusliike Tikirak Oy:n vahvin kilpailuetu on oma, osaava ja kotimainen työvoima, jolla vältetään pitkät alihankintaketjut. 

RAKENNUSALAA ON ARVOSTELTU vaikeasti hallittavista alihankintaketjuista, joissa vastuu työn laadusta saattaa kadota. Vuonna 1993 perustettu Tikirak toimii 40 kotimaisen ammattilaisen voimin Pirkanmaalla. 

”Tikirakin tuotanto rakentuu omasta asuntotuotannosta ja urakoinnista. Tikirakilla on omaa asuntotuotantoa keskimäärin yksi kohde vuodessa. Urakointipuolella korjausrakentaminen on tällä hetkellä ainakin täällä Pirkanmaalla vaisua, joten keskitymme siinäkin uudisrakentamiseen”, toteaa toimitusjohtaja Jouni Waldén. 

Tikirakissa yhteistä toiminnalle on halu tehdä korkeaa laatua. Tähän päästään Waldénin mukaan ennen kaikkea hyvällä johtamisella ja vastuunjakamisella. 

“Johtamisessa ei ole taikatemppuja – jokaisen panos on tärkeä.”

VASTUUTA JAETAAN JA YHDESSÄ RAKENNETAAN 

”Kaikkea toimintaamme ohjaa ammattiylpeys suorittavalta tasolta aina ylimpään johtoon saakka. Huonoa jälkeä emme halua jättää. Harvoissa alihankinnoissa käytämme ainoastaan paikallisia, hyviksi tunnettuja kontakteja.” 

”Yhtiömme strategiassa ei ole hakea kasvua vaan keskitymme nykyisessä kokoluokassa korkeaan kilpailukykyyn ja laadukkaaseen rakentamiseen”, jatkaa Waldén. ”Pystymme pienellä henkilömäärällä pyörittämään suhteellisen korkeaa liikevaihtoa. Tikirak on toimivan johdon omistuksessa, jolloin myös yritystä koskevat päätökset tehdään suoraviivaisesti ja nopeasti.” 

Tutussa porukassa vaihtuvuus on pientä, ja kun tekijät tuntevat toisensa jo vuosien ajalta, työn tulos on parempaa kuin vaihtuvassa joukossa. ”Kasvojen säilyttäminen on tärkeää niin omassa porukassa kuin asiakasrajapinnassa, siksi pyrimme parhaaseen tulokseen joka päivä.” 

Waldén heittää ilmoille epäilyksen pitkien alihankintaketjujen taloudellisesta hyödystä. ”Toki niiden avulla saadaan puristettua hintaa alas, mutta se ei välttämättä näy viivan alla, koska alihankkijat vaihtuvat usein eivätkä he välitä samalla lailla työn laadusta”, hän sanoo. ”Meillä Tikirakissa ovat takuukorjaukset minimissä.” 

”Johdon on itse myös asetuttava esimerkiksi. Kulmahuoneissa piilottelevien pomojen ajat ovat ohitse”, Waldén sanoo. ”Itse olen esimerkiksi haastanut henkilöstön puolimaratonkisaan kanssani. Haluan olla samaa jengiä työntekijöiden kanssa enkä eristäytyä johtajan huoneeseen. Toistaiseksi toimitusjohtajalla ei ole mennyt montaa juoksuhaastetta maksun puolelle.” Tulevaisuuden Tekijät