Lukemattomia yrittämisen mahdollisuuksia tarjolla täydellisessä pikkukaupungissa Raahessa

Perämeren rannikolla Oulun eteläpuolella sijaitseva Raahe perustettiin yli 370 vuotta sitten kansainväliseksi satamakaupungiksi ja sellaisena se toimii edelleen. 

Paikallisen konepaja- ja rakennusteollisuuteen keskittyneen yrityksen Miilukangas Oy:n toimitusjohtaja Pekka Miilukangas kertoo yrityksessä olevan töissä tällä hetkellä 13:ta eri kansallisuutta olevaa työntekijää.

Kaikkiaan vuonna 1967 perustettu perheyritys työllistää yli 200 työntekijää ja lisää rekrytointia tehdään jatkuvasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Miilukankaan mukaan Raahe on erinomainen paikka toimia. 

”Paikkaan kuin paikkaan menee kulkemisessa vain hetki, asioiden hoitaminen onnistuu helposti ja Oulun lentokentällekin ajaa vain tunnissa”, Miilukangas sanoo. 

Raahesta pääsevät vaivatta maailmalle myös yritysten tuotteet. Logistisesti arvokkaaseen, sataman, raideyhteyden ja valtatie 8:n solmukohtaan on kaavoitettu valmiiksi yritystontteja, jotka sijaitsevat alle kymmenen minuutin päässä kaupungin palveluista. 

Satamassa sykkii Raahen sydän 

Tonnimäärillä mitattuna Perämeren toiseksi suurin satama on avoinna ympäri vuoden. 

”Palvelemme teollisuuden tarpeita ja vaativia projektikuljetuksia. Tänä vuonna Raahen sataman kautta kuljetetaan noin sata tuulivoimalaa. Yksi lapa on 83 metriä pitkä ja yksittäinen osa painaa yli sata tonnia”, kuvailee Raahen sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola. 

Sarpola muistuttaa, että merkittävän kustannusedun merirahdille voi saavuttaa yhteislaivauksista SSAB:n kanssa. 

”Tästä hyötyvät kaikki osapuolet ja luonto kiittää. Raahen satamahan sijaitsee terästehtaan kyljessä”, Sarpola kertoo. 

Leppoisaa arkea luonnon lähellä 

Raahe on tunnettu metalliosaamisen lisäksi poikkeuksellisen kauniista 1800-luvun puutalokaupunginosastaan Wanhasta Raahesta. Noin 24 000 asukkaan pikkukaupunki pitää hyvää huolta asukkaistaan. 

Kodin hankkimisen ja asumisen edullisuus yllättää suuremmasta kaupungista muuttavan, sillä Raahessa ison omakotitalon voi saada yksiön hinnalla. Peruspalveluihin on satsattu ja arki on leppoisaa. 

”Eläminen on Raahessa helppoa. Luonto on lähellä ja täällä on turvallista asua. Työntekijöiden viihtymistä kuvaa hyvin, että työsuhde kestää meillä keskimäärin yli 20 vuotta. Viime viikollakin teimme neljän nuoren kanssa vakituisen työsopimuksen”, Miilukangas hymyilee. 

Raahessa on paljon mahdollisuuksia tulokselliseen yrittämiseen. Pitkä teollisuusperinne on synnyttänyt alueelle syvää erikoisosaamista ja laajan alihankintaverkoston. 

”Myös matkailutoimiala vahvistuu koko ajan ja yhdessä naapurikuntaan rakentuvan Hanhikivi 1 -ydinvoimalan kanssa ne tarjoavat lisää herkullisia mahdollisuuksia. Kansainvälisten asukkaiden määrän kasvaessa kaupungissa on kysyntää täysin uudenlaisillekin palveluille”, kehittämisen toimialan johtaja Pasi Pitkänen Raahen kaupungilta toteaa. 

6 FAKTAA RAAHESTA 
  • 2. suurin tuulivoimatuotanto Suomessa 
  • 2. suurin satama Perämerellä 
  • 55 % päästövähennyksistä jo saavutettu, Hinku-palkittu 2018 
  • 1 000 opiskelijaa 
  • 3 000 teollisuuden työpaikkaa 
  • 7 000 milj. €:n ydinvoimalahanke 20 min. päässä Nouseva Suomi