Huippukylmä kidesuihku sekä jäähdyttää kudosta että stimuloi ihon hermopäätteitä suihkun painetta hyödyntäen. Lämpötilan kontrollointi on helppoa Cryonic-laitteen integroidun lämpökameran avulla.

Kipua on vaikea ymmärtää ja siten myös hankala hoitaa. Luonnollinen, lääkkeetön Neuro Cryo Stimulaatio-hoito (NCS-hoito) on tehokas huippukylmähoito, jota ammattilaiset käyttävät kivunhoitoon. Kun kipu saadaan pois, päästään paremmin hoitamaan sen aiheuttajaa.

Kipukohtaan huippukylmähoitolaitteesta suunnattu hiilidioksidikidesuihku jäähdyttää ihon pintakerrokset erittäin nopeasti ja käynnistää elimistön omat hoitomekanismit. Aikaa kuluu kipukohdan laajuudesta riippuen joistakin sekunneista pariin minuuttiin.

”Kokemukseni perusteella Cryonic-laitteella annettava hoito on ammattilaisen käyttämänä todella nopea, helppo ja tehokas sekä luonnonmukainen apu moneen vaivaan”, kuvaa hoitoa fysioterapeutti Tiia Leppänen Kuntovireeltä.

NCS-hoito voidaan kohdistaa täsmällisesti haluttuun kohtaan ja kylmyys tunkeutuu painevaikutuksen kautta syvemmälle. Hiilidioksidi tulee laitteesta -78,5-asteisena kuivajääkiteenä ihon pinnalle ja haihtuu saman tien, jolloin iho jäähtyy, mutta säilyy kuivana. Paleltumavammoja ei pääse syntymään, kun hoitoa annetaan oikea määrä kerrallaan ja laitteeseen integroidusta lämpökamerasta voidaan seurata milloin tavoitelämpötila saavutetaan. Koska iho pysyy kuivana, hoito tuntuu useimpien mielestä kylmältä mutta silti miellyttävältä.

“Huippukylmähoito on erittäin miellyttävää. Hoito helpotti heti merkittävästi viikkoja kestänyttä kipua.”

Tiian asiakas Pirjo Kuisma on käynyt vastaanotolla NCS-hoidossa. Pirjo oli kaatunut ja murtanut kyynärvarren värttinäluun yläosan. Koska murtumakohta oli siisti, ei kättä kipsattu vaan se laitettiin kantositeeseen. Pirjo kärsi kyynärpään ja ranteen alueella jatkuvasta kivusta, joka haittasi toimintaa päivisin ja nukkumista öisin. Koska kipulääkkeet eivät auttaneet eivätkä kivut hellittäneet vielä kuukausi tapaturman jälkeenkään, Pirjo sai lähetteen fysioterapeutin hoitoon.

”Huippukylmähoito on erittäin miellyttävää. Hoito helpotti heti merkittävästi viikkoja kestänyttä kipua. Pystyin puuhailemaan päivisin ja nukkumaan öisin”, kuvaa Pirjo hoidon vaikutuksia.

”Pitkittynyt kipu oli jäänyt päälle ja kaikki liike oli Pirjolle erittäin vaikeaa hänen tullessaan hoitoon. Jo ensimmäinen huippukylmähoito mahdollisti kipualueen tutkimisen, monipuolisten harjoitteiden tekemisen hoitajan kanssa ja myös omatoimisesti kotona. Potilaan mieliala muuttui positiiviseksi heti ensimmäisen hoidon jälkeen. Huippukylmähoito ennen ja jälkeen manuaaliterapiaa sekä harjoitteita taittoi kivun ja nopeutti toipumista”, kertoo Tiia.

Jakelija Suomessa: Cryonic Medical Finland, www.cryonic.fi Cryonic-laitteet on suunniteltu ihmisten hoitoon, mutta niitä käytetään laajalti myös eläimille, mm. hevosten ja koirien hoitoon.

NCS-HOITO – PIDETTY JA MONIPUOLINEN AMMATTILAISEN TYÖKALU

Laurea ammattikorkeakoulun fysioterapian opiskelijat Markus Becks ja Matias Pousi selvittivät opinnäytetyössään Cryonic-laitteiden ammattikäyttäjiltä heidän kokemuksistaan käytännön työssä.

 • Ammattihoitajat arvioivat tyytyväisyyttään NCS-hoitoihin keskiarvolla 4,25 (asteikko 1–5) ja hoidon tehokkuutta arvolla 4,03.
 • Hoitoa käytetään sekä itsenäisenä hoitona (80,4 % vastanneista) että manuaalista terapiaa täydentävänä hoitona (84,3 %).
 • Sovellusalueet:
  • tuki- ja liikuntaelinten kivunhoito 98 %
  • turvotuksen hoito 90,2 %
  • pehmytkudosvauriot 76,5 %
  • leikkauksen jälkihoito 70,6 %
  • tulehdukset 60,8 %
  • liikkuvuuden lisääminen ja ylläpito 47,1 %
  • neuropaattinen kipu 39,2 %
  • spastisuuden hoito sekä palautuminen 37,3 %


Tulevaisuuden Suomi