Asuntoilmanvaihdosta tunnettu Vallox tuo markkinoille uudet kompaktit ilmankäsittely­ koneet. Tuotepäällikkö Juuso Nyström (vas.) ja myyntipäällikkö Jarno Hatakka (oik.) kertovat uusien tuotteiden sopi­ van toimi­ ja liiketiloihin.

Vallox on hyvä esimerkki siitä, että suomalainen teollinen valmistaja voi menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa huipputason osaamisella ja toimintaan aktiivisesti investoimalla.

Vallox tunnetaan asuntorakentamisen puolella korkealaatuisena, turvallisena ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavien ilmanvaihtolaitteiden tarjoajana. Nyt samaa osaamista tuodaan myös julkisten ja liikekiinteistöjen ilmanvaihdon ratkaisuksi.

”Uudella tuotekategorialla palvelemme kouluja, päiväkoteja, hoivakiinteistöjä, sairaaloita sekä erilaisia liikekiinteistöjä. Ilmanvaihdon lainalaisuudet pätevät myös suuremmissa kohteissa, joten kilpailuetumme säilyvät jatkossakin”, myyntipäällikkö Jarno Hatakka kertoo.

Viime vuosina Vallox on investoinut tuotantoonsa sekä tuotteidensa testaukseen. Pari vuotta sitten valmistui mm. oma äänilaboratorio, ja tuotannossaan Vallox hyödyntää Lean-filosofian oppeja, joissa kiinnitetään huomiota hukan vähentämiseen ja tehottoman toiminnan minimoimiseen.

Tuotekehityksessä huomioitu paikallisten olosuhteiden vaatimukset

Tuotepäällikkö Juuso Nyström on innoissaan uuden tuoteryhmän saamisesta asiakkaiden ulottuville. Alusta asti tuotekehityksessä mukana ollut Nyström tietää, että vastaavia projekteja, joissa puhtaalta pöydältä luodaan täysin uusi tuotekategoria, ei yhden ihmisen työuralle tule kovinkaan monta.

”Olemme tehneet suuria investointeja ja valtavan taustatyön tämän eteen. Laitteemme on suunniteltu alusta asti toimimaan juuri täällä vallitsevissa olosuhteissa, jotka ovat maailman mittakaavassa uniikkeja. Näemmekin uusien ratkaisujemme vastaavan kysyntään Suomessa ja muissa Pohjoismaissa”, Nyström taustoittaa kehitystyötä.

Vallox tarjoaa suunnittelijoiden ja asentajien tueksi suunnitteluohjelmistot, toimintaselostukset, mittakuvat, erilaiset säätö- ja kytkentäkaaviot sekä muut asennusohjeet.

”Meidän tuotteiden valinta ja piirtäminen suunnitelmiin on tehty helpoksi, ja olemme minimoineet asennusvirheiden mahdollisuudet. Me tarjoamme ilmanvaihtoon ratkaisua, jossa laatu ja luotettavuus ovat kaikilla mittareilla korkeinta mahdollista tasoa.”

Suunnittelussa on huomioitu myös erilaisten kohteiden vaatimukset. Laitteet ovat purettavissa osiin ja siten kuljetettavissa helposti. Koneet ovat myös huollettavissa molemmilta puolin, mikä on tässä tuotekategoriassa poikkeuksellista.

”Joustavuus tuo mahdollisuuden hyödyntää meidän ratkaisu- ja myös saneerauskohteissa, joissa rakenteita ei tarvitse rikkoa laitteiden kuljetusten ja asentamisen vuoksi”, Nyström summailee.

Vallox Pureo -tuoteperheen koneet ovat kaksineuvoisia eli ne on huollettavissa kummaltakin puolelta.

Vastuukantoa ympäristöstä ja yhteiskunnasta

Vallox haluaa olla alansa suunnannäyttäjä myös yritysten yhteiskuntavastuussa ja sen toiminta on niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ympäristöllisestikin vastuullista.

Valloxin ilmanvaihtolaitteet ovat energiatehokkuutensa lisäksi valmistettu myös parhaista materiaaleista, jotka takaavat niille pitkän elinkaaren.

”Materiaalitehokkuus ja kiertotalousajattelu on viety pitkälle ja tuotannon sivuvirtojen kierrätysaste on yli 99 %. Myös varaosien saatavuus on hyvä ja toimitimme esimerkiksi vastikään varaosia yli 30 vuotta vanhoihin ilmanvaihtokoneisiin. Ja samaa palvelua haluamme tarjota uudessa tuotekategoriassa.”

”Kotimaisena toimijana maksamme myös reilusti veromme Suomeen sekä työllistämme suoraan ja välillisesti satoja suomalaisia”, Jarno Hatakka valottaa Valloxin toimintaa yhteiskuntavastuun eri näkökulmia.

Kaiken kaikkiaan Valloxin kestävät, energiatehokkaat ja vastuullisesti tuotetut ilmanvaihtoratkaisut tuottavat miellyttävän ja terveellisen sisäilman, jolloin tiloissa oleskelevat ihmiset voivat hyvin ja kiinteistöt itsessään säilyvät hyvässä kunnossa.

Vallox ollut jo 50 vuoden ajan sisäilmateknologian edelläkävijänä. Nykyisellä nimellä toiminta käynnistyi vuonna 1987, jolloin Valmet luopui ilmanvaihtokoneiden valmistuksesta ja toimintaa jatkettiin Loimaan tehtaalla Valloxin nimellä. Asumisen ilmanvaihdon huipputuotteista tunnettu yritys on tuonut markkinoille nyt ratkaisut myös julkiseen rakentamiseen ja liikekiinteistöihin.Innovaatiot