Marja Dunderfelt on globaalisti merkittävällä turvallisuusalan kärkipaikalla: hän vastaa Huawein Suomen maayhtiön sisäisestä ja ulkoisesta kyberturvasta.

Huaweilla työskennellään voimakkaasti tasa-arvoisen kyberturvallisuuden puolesta. Haasteiden selättäminen vahvistaa uusiutumiskykyä ja periksiantamattomuutta.

Huawei Technologies Oy:n liiketoiminta keskittyy tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuuriin. ”On hienoa saada työskennellä yhdessä alan globaaleista edelläkävijäyrityksistä ja päästä vaikuttamaan tulevaisuuden digitaalisen maailman luomiseen, 5G-teknologian ja uusien sukupolvien sovellusten kehittämiseen sekä kyberturvallisuuden edistämiseen”, kiteyttää Huawein tietoturvajohtajana (Chief Security Officer, CSO) tänä syksynä aloittanut Marja Dunderfelt.

Toimintamalleja uudistamalla lisää kilpailuetua

Toistakymmentä vuotta teknologiayrityksistyöskennellyt Dunderfelt tunnustautuu tulosorientoituneeksi. ”Tähän kiinalainen työkulttuuri istuu hyvin. Kansainvälinen yrityskulttuuri ylipäänsä kiehtoo minua”, hän toteaa ja tunnistaa itsessään myös toisen vahvan piirteen. ”Olen muutosjohtaja. Tietoturva-alalla jatkuva kehitys on elinehto. Tämä koskee myös toimintamalleja. Meillä Huaweilla on ympäri maailmaa todella paljon huippukyberosaajia. Lähtisinkin kehittämään heidän välistään yhteistyötä erilaisin virtuaaliorganisaatioin, jotta saisimme tästä valtavasta osaamisarsenaalista mahdollisimman paljon hyötyä.

Kyberturva-ala tarvitsee lisää naisia

Tietoturva on historiallisesti ollut hyvin miehinen ala, ja sen pariin on hakeutunut paljon puolustusvoimien ja poliisin työntekijöitä. Marja Dunderfelt on nyt naisena globaalisti merkittävällä turvallisuusalan kärkipaikalla: hän vastaa Huawein Suomen maayhtiön sisäisestä ja ulkoisesta kyberturvasta.

”Olen kiitollinen mieheni ja perheeni tuesta, että olen saanut keskittyä täysillä myös työuraani, enkä koe joutuneeni kolistelemaan lasikattoja”, hän toteaa ja kannustaa alalle lisää naisia: ”Olemme kyberturva-alallakin matkalla tasa-arvoisempaan suuntaan. Haluan rohkaista esimerkilläni naisia tälle äärimmäisen mielenkiintoiselle alalle, jossa varmasti riittää töitä.”

Tasa-arvoisesti kyberturvallisessa maailmassa

Tietoturva on paljon muutakin kuin teknisiä ohjelmistohaavoittuvuuksia.

”Asioita tulee tarkastella riskienhallinnan kautta ja ne ovat useimmiten vastuukysymyksiä”, Dunderfelt pohtii ja jatkaa kyberturvan ja tasa-arvon merkityksestä: ”Kansalliset lainsäädökset eivät ole riittäviä sillä puhumme koko internetin kehittämisestä turvallisempaan suuntaan. Kukaan yksittäinen operaattori, teknologiatoimittaja tai käyttäjä ei saisi saavuttaa asemaa, jossa voi helposti tehdä tietoturvaan tai yksityisyyden suojaan liittyviä väärinkäytöksiä. Tätä kehitystyötä haluamme olla tekemässä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.”

5G tulee parantamaan digitaalista infrastruktuuria merkittävästi ja hyödyttämään kansantalouttamme. Mutta ennen kuin päästään maaliin, on oltava valmis sitkeästi kampittamaan haasteita.

”Huaweilla kaikki kehitystyö lähtee siitä,että tietoturva ja yksityisyyden suoja implementoidaan jo alkumetreillä. Olen ylpeä siitä, miten hyvin tämä itse asiassa meillä huomioidaan”, Marja Dunderfelt toteaa.

Hän toivoo, että 5G:n hyötyjä päästään Suomessa toteuttamaan laajamittaisesti lähivuosina.

”Viiden – kymmenen vuoden tähtäimellä jatkuvuuden näkökulmasta on hyvä asia, että vaihtoehtoja teknologiatoimittajiksi on mahdollisimman paljon. Tärkeintä olisikin saada kilpailutettua Suomeen paras mahdollinen tekninen infrastruktuuri niin, että pääsemme nopeasti hyötymään 5G:n tuomista mahdollisuuksista.”Edelläkävijät 2020