Kuva Yandexin datakeskuksen lämmöntalteenottojärjestelmästä, josta hukkalämpö siirtyy Nivoksen kaukolämpölaitokselle.

Samalla kun energia-alan murros sekä maakaasun kiristynyt verotus ajavat energiayhtiöitä vaihtoehtoisiin energianlähteisiin ja -tuotantomuotoihin, on mäntsäläläinen monialayhtiö Nivos ollut maamme eturintamassa kehittämässä uusia – myös taloudellisesti vastuullisia – tapoja tuottaa ja jaella energiaa. Esimerkkeinä tästä ovat muun muassa Vuoden ilmastoteko -palkinnon 2016 pokannut Yandexin datakeskuksen lämmönkierrätysjärjestelmä, Hyvinkään Palopuron biokaasulaitos sekä maan älykkäin sähköverkko.

Nivoksen strategiana on vastuullisen ja ympäristöä kunnioittavan liiketoiminnan edelläkävijyys. Lisäksi yhteistyö- ja ekosysteemiajattelu muiden toimijoiden kanssa ovat nivoslaisuuden keskiössä.

”Haemme uusia toimintatapoja ja -malleja eri toimijoiden yhteenliittymillä sekä symbiooseilla. Tämä vaatii sitä, että olemme samalla alamme erikoisosaajia että myös poikkeuksellisen avarakatseisia uuden kokeilemisen ja tulevaisuuteen tähtäävien investointien suhteen. Näin voimme olla muodostamassa kiertotalouden sekä materiaalikierrätyksen menetelmin uusia energia-alan toimintatapoja’’, Nivos Vesi ja Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rintamäki avaa Nivoksen roolia markkinassa.

Hakukoneoperaattori Yandexin vuonna 2015 Mäntsälään avaama datakeskus ja sen hukkalämmön kierrätysjärjestelmä toteutuivat muun muassa Yandexin, Nivoksen, Mäntsälän kunnan sekä lämmöntalteenottojärjestelmiä suunnittelevan ja rakentavan Calefan yhteistyöllä.

”Tunnistimme, että datakeskukset usein hakeutuvat laajojen vesistöjen läheisyyteen. Aloimme konseptoimaan yhteistyömallia, jossa datakeskus ja energiayhtiö voisivat tehdä molempia hyödyttävää yhteistyötä jäähdytyksen ja lämmön kierrättämisen suhteen. Iloksemme Yandex kiinnostui ajatuksesta ja pääsimme yhdessä kehittämään lämmön kierrätystä”, Nivoksen markkinointijohtaja Paula Korkeamäki kertoo.

Hanke palkittiin Vuoden ilmastoteko -palkinnolla vuonna 2016. Datakeskuksesta saatavalla ylijäämälämmöllä voidaan kattaa kaukolämpöverkon peruskulutusta.

”Datakeskuksesta saatava hukkalämpö muodostaa kaukolämpöverkossamme noin 65 % pienemmän hiilijalanjäljen maakaasuun verrattuna. Siitä saatavan hukkalämmön määrä riittää kattamaan koko Mäntsälän keskustan lämmitystarpeet kylmimpien talvikuukausien ulkopuolella. Lisäksi olemme siirtymässä lämmöntuotannossa maakaasusta biokaasuun, mikä edelleen pienentää hiilijalanjälkeämme’’, kaukolämmöstä vastaava lämpöpäällikkö Juha Pero kertoo.

Nivokselta löytyy myös muita esimerkkejä energian kierrättämisestä, sillä yhtiö on mukana esimerkiksi maatilojen sivuvirroista tuotettavan biokaasun tuotannossa Hyvinkään Palopurolla. Lisäksi yhteistyötä on myös paikallisen Mäntsälän Biovoiman kanssa, joka tuottaa biojätteestä uusiutuvaa kotimaista bioenergiaa, jota voidaan lämmöntuotantoon lisäksi hyödyntää teollisuuden tarpeisiin sekä liikenteen polttoaineena.

”Pidämme jatkuvasti silmiä ja korvia auki uusien yhteenliittymien ja yhteistyömallien löytämiseksi. Meihin otetaan ja myös saa ottaa yhteyttä’’, Paula Korkeamäki sanoo.

 

Nivos-konsernin palveluja ovat energiaverkot, energia- ja lämmitysratkaisut, netti sekä vesihuolto. Nivos Oy:n tytäryhtiöitä ovat Nivos Energia Oy, Nivos Palvelut Oy, Nivos Verkot Oy ja Nivos Vesi ja Lämpö Oy. Mäntsälän kunnan omistaman konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 33,5 M€.

 Suomea rakentamassa Tekoja Suomesta