Makaronitehtaan toimitusjohtaja Merja Rahkola-Toivanen tietää, että yrityksen menestyksen ratkaisee oikea tiimi. Perheyrittäjä uskoo myös, että väkevät arvot tuovat erottuvuutta kilpailijoista.

Merja Rahkola-Toivanen aloitti yrittäjänä jo 17-vuotiaana ja liittyi mukaan puolisonsa Juhan perustamaan ravintolaan 90-luvun alussa. Classic Pizza Restaurantin rinnalle perustettiin 10 vuotta sitten toinen ravintolaketju, tuorepastoihin erikoistunut Makaronitehdas Oy.

”Voi sanoa, että henkilökunta koulutti minut, kun aloitimme ravintola-alalla. Meillä on ollut älytön onni saada alusta asti hyvä tiimi töihin”, Rahkola-Toivanen kertoo.

Perheyrityksen johdon taustassa näkyvät monet intohimot ja rohkeus hypätä uuteen. Rahkola-Toivasen mukaan uudelle alalle pääsee kiinni rehellisyydellä, avoimuudella ja tietämällä, mistä puhuu.

”Jos ei tiedä miten ala käytännössä toimii, ei yritystä voi johtaa, eikä odottaa saavansa henkilökunnan luottamusta. Rehellisyyskin on ehdoton edellytys. On myös hyvä muistaa, että henkilökunnan hyvistä ehdotuksista kunnia pitää antaa heille”, hän kuvailee.

Innostuksella eteenpäin

Yrityksessä uskotaan erottuviin ja humaaneihin arvoihin; laatuun, palveluun, rehellisyyteen, avoimuuteen ja välittämiseen. Näiden arvojen ohella Rahkola-Toivanen nostaa menestystekijöiksi edestä johtamisen, innostamisen ja vastuun antamisen.

”Pitää valtuuttaa ja vastuuttaa. Suhtaudun niin, että annetut tehtävät tulevat tehdyiksi. Lisäksi ajattelen, että sydämellä johtaen saa parempia tuloksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita liikaa kiltteyttä, vaan ehdottomasti vahvuutta. Meillä on aivan mielettömän hyvät päälliköt”, hän toteaa.

Henkilöstökyselyjen mukaan johtamistyyli toimii, tulokset ovat olleet jatkuvasti erinomaisia. Tämä näkyy myös rekrytoinnissa, ravintoloihin on aina saatu parhaat osaajat.

Menestyksekäs ote on tunnistettu myös ulkopuolisten toimesta. Classic Pizza Restaurant sai arvostetun RLI Most Innovative Food and Beverage Concept- kunniamaininnan elokuussa.Tänä syksynä saavutusten joukkoon saadaan kaksi isoa palkintoa. Rahkola- Toivanen palkitaan hopealla kansainvälisten Stevie Awardsien kategoriassa; Female Entrepreneur of the Year, Consumer Services. Samassa kisassa Makaronitehdas, sekä myös Classic Pizza Restaurant saavat saa kultaa kategoriassa Company of the Year, Consumer Services.

Palkinnot eivät saa Rahkola-Toivasta kuitenkaan pysähtymään. Nyt on tullut hyvä hetki auttaa oman yrityksen kehittämisen ohella muita yrittäjiä yrityssparraajana KasvuOpen-verkostossa.

”Johtaminen kasvattaa joka päivä ja olen itse oppinut jo paljon ja vielä on opittavaa. Nyt haluan kuitenkin antaa osaamista eteenpäin,” hän summaa.Tulevaisuuden Tekijät