Ruokatietoyhdistyksen tehtävänä on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja viestiä ruokaketjun vastuullisesta toiminnasta. Yksi yhdistyksen näkyvimpiä toimintatapoja on Hyvää Suomesta -alkuperämerkki.

”Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Merkki on vapaaehtoinen ja sitä voivat käyttää elintarvikevalmistajat, jotka valmistavat tuotteitaan Suomessa, suomalaisista raaka-aineista”, kertoo toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Lisäksi merkin käyttäjältä edellytetään Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenyyttä. ”Hyvää Suomesta -merkin lisäksi toimintaamme kuuluu ruokakasvatusta ja -viestintää, avaamme esimerkiksi ruoan reitit pellolta pöytään ja kerromme faktatietoa ruokaketjusta”, jatkaa Syväniemi.

Syväniemen mukaan työtä suomalaisen ruoan arvostuksen eteen tulee tehdä sinnikkäästi. Kun ihmiset asuvat yhä kauempana ruoan tuotantopaikoista, täytyy tietoa tuotannosta jakaa aktiivisesti.

”Kotimaisen ruoan arvostus on noussut jatkuvasti viimeisen kymmenen vuoden ajan ollen nyt huipussaan. Koronapandemia nosti suomalaisen ruoan ja sen riittävyyden merkityksen keskusteluun aivan uudella tavalla.”

Suomalaisesta ruoasta erityistä tekevät sen jäljitettävyys ja puhdas kasvuympäristö. Hyvää Suomesta -merkki edellyttääkin, että tuotantoketjut ovat jäljitettäviä.

”Emme ehkä osaa riittävästi arvostaa Suomen puhtaan ilman, veden ja maaperän merkitystä. Lisäksi on hyvä muistaa, että suomalaisella ruoantuotannolla on todella suuri työllisyysvaikutus”, Syväniemi mainitsee.

TULEVAISUUDEN INNOVAATIOITA JA ROHKEUTTA TARTTUA UUTEEN

Syväniemen mielestä suomalaisesta ruokakulttuurista tekee poikkeuksellisen sen, miten rohkeasti uusia makuja ja ruokalajeja otetaan osaksi ruokapöytää. Se antaa hyvät mahdollisuudet myös uusille innovaatioille.

”Tällaisia ovat vaikkapa uudet herne- ja härkäpapupohjaiset kasvisproteiinivalmisteet. Suomalaista ruokaa arvostetaan myös ulkomailla, ranskalaiset keittiömestarit esimerkiksi rakastavat suomalaista voita.”

Tulevaisuudessa myös vastuullisuus tulee olemaan yhä tärkeämmässä roolissa. Syväniemen mukaan Suomi on jo hyvässä vauhdissa eri vastuullisuusteemojen suhteen, paikallisessa eläintuotannossa käytetään esimerkiksi poikkeuksellisen vähän antibiootteja.

Ruokatietoyhdistys tarjoaa kaikille suomalaisille myös helpon tavan juhlistaa laadukasta kotimaista ruokaa, kun suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2021. Päivän allekirjoittaa Hyvää Suomesta -merkki ja jokainen voi osallistua sen viettämiseen valitsemalla lautaselleen kotimaisia herkkuja.Tekoja Suomesta