I århundraden har finländarna känt till ättikans naturligt rengörande effekt. Ättika avlägsnar både kalk och fett och gör ytorna blanka. Under HETI-varumärket har den traditionella tillverkningen av ättika förenats med modernt kemikunnande. Resultatet blir en miljövänlig och effektiv städprodukt.

Vi ville göra ett miljövänligt men samtidigt väldigt effektivt tvättmedel. HETI- produkterna är så miljövänliga som möjligt, utan att pruta på effekten, säger Daniela Berner-Ax som är Brand Manager på familjeföretaget Berner.

Att använda ättika i rengöringssyfte är flera hundra år gammal metod som under den senaste tiden har blivit trendig igen. HETI-produkterna är för tillfället de enda rengöringsmedlen på den finländska marknaden där det aktiva ämnet är ättika, och de har visat sig vara mycket populära.

”Hela produktionskedjan är inhemsk”

Till HETI-varumärket hör ett universalrengöringsmedel, samt rengöringsmedel för kök, badrum och fönster. Till serien hör också ett tvättmedel för maskintvätt, ett fläckborttagningsmedel och en handtvål, samt bykättika.

Berner är trendsättare med sin bykättika som endast innehåller företagets naturliga spritättika och doft. Produkten var bland de första i sitt slag i den finländska dagligvaruhandeln.

”Vi ville göra ett miljövänligt men samtidigt väldigt effektivt tvättmedel”

Made in Finland – från början till slut

Som familjeföretagare i femte generationen framhåller Daniela Berner-Ax vikten av att satsa på inhemsk produktion.

– Vi tillverkar vår egen spritättika “Rajamäen ätikka” på våra fabriker i Heinävesi. Hela produktionskedjan är inhemsk – från de stora fermenteringskärlen där ättikan naturligt mognar till förpackningarna på butikshyllan.

Av miljöskäl saknar produkterna färgämnen och förpackningarna är tillverkade i återvunnen plast som kan återvinnas igen.

Snart får HETI-familjen nya medlemmar

I februari presenterar företaget Berner två nya diskmedel för handdisk under HETI-varumärket.

– Det ena är ett tjockt diskmedel av traditionell typ med en god mild doft, förklarar

För dem som diskar största delen av kärlen i diskmaskin, men ibland snabbt behöver diska enstaka kärl för hand lanseras dessutom ett diskmedel i sprayflaska.

– Med sprayflaskan är det lätt att dosera diskmedel, förklarar Daniela Berner-Ax. Diskmedlet är dessutom lätt att skölja bort, vilket sparar vatten. Doften är densamma som på köksrengöringsmedlet, en fräsch doft av mint.

 www.berner.fiTulevaisuuden Suomi