Sako kuuluu maailman arvostetuimpiin kivääri- ja patruuvalmistajiin. Brändimme ovat Sako ja Tikka -kiväärit sekä Sako Patruunat. Sadan vuoden aikana yritys on kasvanut keskittyen kansainvälistymiseen, tuotteiden erinomaisuuteen, omien käsityöläistensä ja henkilökuntansa kunnioittamiseen sekä innovatiivisten ratkaisujen tarjoamiseen asiakkaidemme tarpeisiin.

Sako on erityistapaus suomalaisessa teollisuushistoriassa. Tehdas perustettiin osaksi suojeluskuntia vastaamaan asekorjauksen tarpeisiin. Itsenäiseksi taloudelliseksi yksiköksi paja muutettiin 1.4.1921, ja tuon päivän Sako määrittelee perustamishetkekseen. Ryhdyimme korjaustöiden lisäksi myös valmistamaan aseita.

Pajasta tehtiin Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö -niminen yhtiö ja Sakoksi lyhennetty osakeyhtiö vuonna 1927. Riihimäellä aloitettiin uuden kiväärimallin m/28:n kokoaminen. Samoihin aikoihin yhtiö ryhtyi valmistamaan myös patruunoita ollen tänäkin päivänä maailman ainoita kiväärin valmistajia, joka valmistaa itse myös patruunoita.

Talvisota, sitä seurannut välirauha ja jatkosota olivat työntäyteistä aikaa. Käytännössä kaikki Suomi-konepistooleilla ammutut patruunat olivat Sakon valmistamia. Myös uusimman kiväärimallin m/39:n tilaukset paisuivat ennennäkemättömän suuriksi.

Sako kasvaa menestyväksi vientiyritykseksi

Harvinaislaatuiseksi suomalaiseksi yritykseksi Sakon tekee myös, että sen kiväärit onnistuivat jo 1950-luvulla murtautumaan Yhdysvaltain suurille asemarkkinoille. Onnistuminen Amerikan-markkinoilla oli suomalaisille kulutustuotteille siihen aikaan – ja yhä edelleen – poikkeuksellinen saavutus. Tänäkin päivänä Sako on suurin eurooppalainen kivääreiden myyjä Pohjois- Amerikassa ja vie tuotteitaan maailmanlaajuisesti, yli 50 maahan.

2000-luvulle tultaessa yhtiön oli päästävä osaksi suurempaa asealan toimijaa, sillä Sakon kokoisen yhtiön resurssit eivät riittäisi kansainvälisessä kilpailussa. Italialainen suuryhtiö Beretta kiinnostui Sakosta ja hankki yhtiön osakkeet omistukseensa vuonna 2000.

Ennätysten ja innovaatioiden siivittämänä kohti seuraavaa sataa vuotta

Berettan omistuksessa Sako onkin viettänyt 21 kasvun vuotta. Suuri ja asealaan vihkiytynyt omistaja on tukenut Sakoa kehityksessä ja volyymin kasvattamisessa. Suurin myyntimenestys on ollut Tikka T3, jonka miljoonannen kappaleen Sako myi vuonna 2020. Harvaa pulttilukkokivääriä on maailmassa myyty vastaavia määriä.

Vuonna 2020 yhtiö toi markkinoille täysin uudenlaisen Sako S20 -hybridikiväärin. Teimme myös kaikkien aikojen tuotantoennätyksen, joka oli yli 113 000 valmistettua kivääriä. Lanseerasimme myös ensimmäisen itse suunnitteleman ja valmistaman kupariluodin, Sako Powerhead Bladen ja teimme patruunatuotantoennätyksen, joka oli yli 11.000.000 patruunaa.

Katsomme tulevaisuuteen luottavaisemmin kuin koskaan. Sako siirtyy toiselle vuosisadalleen osaavana, pitkäjänteisesti toimivana ja ajan kulkua seuraavana asevalmistajana. Kehitämme tinkimättömän tarkkoja ja luotettavia maailmanluokan metsästys-, sotilas-, ja tarkkuuskiväärejä sekä patruunoita kohti seuraavaa sataa vuotta.

sako.fiTulevaisuuden Suomi