Paikallisesti, oman alueen biojätteistä tuotettava BIG-biokaasu tarjoaa ympäristöystävällisen vaihtoehdon liikenteeseen. Vaasan alueella biokaasua tuottaa Ab Stormossen Oy, jonka kaasulla kulkee myös useita paikallisliikenteen linja-autoja.

Ab Stormossen Oy:n talouspäällikkö Håkan Hagbergin mukaan BIGin taustalla oli ajatus yhtenäisen brändin tuomasta paremmasta näkyvyydestä.

– Totesimme, että kunnallisten jäteyhtiöiden kannattaa myydä liikennekaasua saman brändin alla tunnistettavuuden lisäämiseksi. Meidän lisäksemme mukana ovat toistaiseksi Pirkanmaan Jätehuolto ja Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy. Tarkoitus on toimia suunnannäyttäjinä ja mahdollistaa muiden toimijoiden liittyminen mukaan vähitellen.

Vaasan seudulla BIG-liikennekaasua saa kahdelta tankkausasemalta ja lisäksi paikallisliikenteessä ajaa kaksitoista sitä käyttävää linja-autoa. Uusia tankkausasemia avataan tämän vuoden aikana myös Nokialle, Imatralle ja Lappeenrantaan.

Merkittävä vaikutus liikenteen päästöihin

Hagberg korostaa, että biokaasun tuottamat kasvihuonepäästöt ovat bensaan ja dieseliin verrattuna 90 prosenttia alhaisemmat.

– Keskeistä on myös se, että kaasu tuotetaan paikallisesti, paikallisesta raaka-aineesta. Lisäksi kaasu on edullista, bensiiniin verrattuna kaasu on noin 35 prosenttia halvempaa.

Hagberg toivoo, että biokaasun potentiaaliin polttoaineena tartuttaisiin Suomessa entistä vahvemmin. Toistaiseksi kaasuautoilua ei tueta yhtä vahvasti kuin sähköautoilua

– Kaasuautoksi muuttamiseen on saatavissa tukea, mutta se ei ole suuruudeltaan yhtä merkittävää kuin sähköautoille annettava tuki, kun työsuhdeautoksi otetaan sähköauto. Ruotsissa kaasukäyttöisten työsuhdeautojen verotusarvoa puolitettiin, mikä on tuonut sekä kaasuautojen että tankkausasemien määrään erittäin positiivista kehitystä.

Esimerkiksi ammattiautoilijoita saattaa kaasuautoon vaihtamisessa mietityttää polttoaineen riittävyys. Hagbergin mukaan saatavuusongelmia ei kuitenkaan ole nähtävissä.

– Seuraavan muutaman vuoden aikana suunnitelmissa on kasvattaa biokaasulaitoksemme kapasiteettia ja voimme vain todeta, että kaasua riittää kyllä, hän lopettaa.

stormossen.fiTulevaisuuden Suomi