”Digitalisaation avulla voidaan edistää niin kestävää kehitystä, tehokkuutta kuin turvallisuutta, yhä uusilla toiminta-alueilla ja parantaa olemassa olevien tuotteiden kilpailukykyä” Wirepasin Teppo Hemiä. Kuva: Rami Marjamäki/Presser Oy

IoT-ratkaisuja tuottava tamperelainen Wirepas on luonut aivan uudenlaisen tavan kytkeä laitteita ja esineitä internetiin langattomasti. Uusi 5G-standardi mahdollistaa IoT-sovellusten käytön entistä laajemmin.

Wirepas tarjoaa sensorointiin ja kontrollointiin IoTratkaisuja, joiden suorituskyky on entistä korkeampi ja hinta huomattavasti aiempaa edullisempi. Yrityksen langattomasta ratkaisusta tekee kiinnostavan se, että se on luotu nimenomaisesti IoT-markkinoille. Tämä mahdollistaa käytön myös sellaisissa tarkoituksissa, joissa kustannukset ovat aiemmin olleet este.

Wirepasin toimitusjohtajan Teppo Hemiän mukaan yrityksen tavoitteena on mahdollistaa yhä useamman laitteen ja sensorin tuominen osaksi asiakkaiden digitaalisia malleja.

– Tämä on nopeimmin laajeneva langattoman teknologian markkina, jonka kasvun rajoja kukaan ei voi ennustaa, hän toteaa.

Yrityksen ydinteknologia on nyt osa DECT-2020 NR 5G-standardointia, joka avaa uuden, edullisen tavan hyödyntää 5G-teknologioita. Tässä osassa standardia ei käytetä tukiasemaverkkoa, vaan jokainen laite toimii itsessään tukiasemana ja voi kytke verkkoon toisen laitteen. Tämä tekee infrakustannuksista hyvin alhaiset, eikä se tarvitse operaattoreita.

Schaeffler OPTIME -järjestelmä teolliseen ympäristöön käyttää Wirepas Meshiä laitteiden väliseen kommunikointiin. Käytössä esim Stora Enson tehtailla.

Tuote jo käytössä, vaikka standardi uusi

Ensimmäiset riippumattomat simulointija evaluointitulokset ovat vakuuttavia. Luotettavuus, kustannushyödyt ja laitetiheydet ovat niiden mukaan jopa kymmenkertaisia, verrattuna 5G:n tähänastisiin vaatimuksiin. Suomesta Tampereen Yliopisto ja VTT ovat toimineet mukana standardin evaluoinneissa.

Wirepasilla on jo markkinoilla samaan teknologiaan perustuva tuote, jonka toimitusmäärät kulkevat miljoonissa. Lisensioijiakin on globaalisti useampi sata. Kotimaisista ekosysteemeistä esimerkkinä on KEKO, jossa smart building -ratkaisuja rakennetaan yhdessä mm. Koneen, Nokian ja YIT:n kanssa. Hemiä korostaa IoT:n suurta tulevaisuuden merkitystä ja kiivasta kasvua. –

Esimerkiksi etävalvonta, -työskentely, -monitorointi ja paikannusteknologia sisätiloissa tulevat varmasti kasvamaan. Jos IoT:ta ei sovelleta nyt, voi yritys jopa vaarantaa kilpailukykynsä. Siksi digikehitykselle kannattaa nyt antaa kaikki mahdollinen tuki.

Hänen mukaansa hyvän kumppaniverkoston avulla alkuun voi päästä nopeasti ja tehokkuushyötyjä korjata jo lyhyellä aikavälillä. Wirepasin omakin organisaatio laajenee kysynnän myötä.

– Me Wirepasilla panostamme lisää kasvuun ja tarjoamme mielenkiintoisia työtehtäviä digitalisaation monipuolisessa ja kansainvälisessä markkinassa, Hemiä summaa tulevaisuudennäkymiä.

 wirepas.com/Tulevaisuuden Suomi