Teollisuudessa nykyaikainen kulunhallinta ei niinkään keskity vain lukitukseen itsessään, vaan tehostamaan liiketoimintaa. Avainsanoja ovat operatiivisen toiminnan optimointi ja järjestelmien yhdistettävyys.

Kun teollisuuspäättäjän kanssa keskustelee kulunhallinnasta, on turvallisuus- ja lukitusnäkökulmat usein nopeasti käsitelty. Sen sijaan puhe kääntyy yrityksen prosesseihin. Tämän on huomannut Panu Hällfors, joka vastaa Abloy Oy:ssä uusista liiketoimintamahdollisuuksista.

”Erään logistiikkayhtiön kanssa meillä oli kahden tunnin ensitapaaminen. Vain yksi kysymys liittyi lukkoihin. Loput käsitteli sitä, miten yrityksen kuljetusprosessit toimivat ja miten kulunhallinta on yhdistettävissä muihin liiketoimintajärjestelmiin”, Hällfors kertoo.

”Kun pääsyoikeudet ovat voimassa automatisoidusti täsmälleen tarpeen mukaan ja ne saadaan kännykän kautta suoraan käyttäjälle, saavutetaan säästöjä ja vähennetään riskejä.”

Suomessa Abloyn tunnettuus perustuu kotien lukitsemiseen. Suuri osa liiketoiminnasta on kuitenkin viennissä, erityisesti ammattimaisissa loppukäyttäjissä, kriittisessä infrastruktuurissa sekä liike- ja laitoskiinteistöissä. Kysyntä kasvaa etenkin muun tyyppisten kohteiden kuin rakennusten turvaamisessa. Näitä ovat esimerkiksi automaatit, konesalit sekä logistiikka- ja tietoliikennekohteet.

”Teollisuudelle tärkeintä ei ole ovien lukitseminen itsessään. Oleellisempaa on toiminnan optimointi nykyaikaisen kulunhallinnan avulla”, Hällfors huomauttaa.

”Arvokkainta oli löydös ihmisten epäloogisista liikkeistä eri työvaiheissa. Oivallus johti konkreettisiin parannuksiin.”

MOBIILIAVAUKSELLA TAI ÄLYAVAIMELLA SÄÄSTYY PÄÄSTÖJÄ JA RAHAA

Energiayhtiö Helen tutki Abloyn kanssa elektromekaanisen lukitusjärjestelmän lokitietoja tekoälyn avulla. Oletuksena oli löytää poikkeamia ja viitteitä lukkojen vikaantumisesta tai väärinkäytöstä.

”Arvokkainta oli lopulta löydös ihmisten epäloogisesta liikkumisesta eri työvaiheissa. Työpäivän aikana esimerkiksi kuljettiin reittejä, joilla ei kannata liikkua. Oivalluksen myötä prosesseja saatiin konkreettisesti parannettua”, Hällfors havainnollistaa.

Yksittäisten ovilukitusten sijaan tulevaisuus on siis tiedon hyödyntämisessä sekä eri tietojärjestelmiä yhdistävissä ekosysteemeissä.

”Ajattele, miten vaikkapa hiilijalanjälki kutistuu, kun toimintaa tehostaa kulkuoikeuksilla, jotka tulevat suoraan operatiivisesta järjestelmästä ja avaimena toimii älypuhelin tai etähallittava älyavain. Siinä säästyy monta turhaa kilometriä”, Hällfors haastaa.

www.abloy.fiTeknologia- ja teollisuusratkaisut