Polven nivelrikon aiheuttamaa kipua ja toimintakyvyn haittaa kannattaa hoitaa.

Nivelrikko eli artroosi on suomalaisten yleisin nivelsairaus¹ ja aikuisten tavallinen polvikipujen syy.

Polven nivelrikko voi olla invalidisoiva ja vaikeuttaa arkitoimista selviämistä. Parantavaa hoitoa siihen ei ole, mutta varhain aloitettu, kipua lievittävä hoito auttaa kuntoutumisessa ja ylläpitää arjen elämänlaatua. Konservatiivisista lääkkeettömistä hoidoista liikunta ja lihaskunnon parantaminen, laihduttaminen ylipainoisilla nivelrikkopotilailla ja sopiva terapeuttinen harjoittelu ovat nivelrikon hoidon perusta².

Liikunta parasta luonnonlääkettä

”Hyvä lihasvoima reisi- ja pakaralihaksissa on tärkeä asia nivelrikkopotilaan kuntoutumisessa. Kävely, uinti, vesijumppa, hiihto ja pyöräily sekä keskivartalonhallintaa parantava pilates tai jooga ovat hyviä liikuntamuotoja”, muistuttaa fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri. ”Fysioterapiaa suosittelen myös lämpimästi”, hän lisää.

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä viimeistään silloin, kun nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista ja arkitoimia, tai jos nivelessä on leposärkyä¹. Lääkkeillä voidaan lievittää nivelrikkoon liittyvää kipua ja edistää toimintakykyä. Kipulääkkeenä käytetään Käypä hoito -suosituksen mukaisesti parasetamolia ja jos sen teho ei riitä, niin tulehduskipulääkkeitä.

”Kaikilla parasetamoli ei kuitenkaan tehoa. Silloin potilaalle on löydettävä optimaalinen kombinaatio tulehduskipulääkkeistä ja -geeleistä, mahdollisesti glukosamiinista ja kondroitiinista, sekä kortisonipiikistä ja nivelnestekorvikkeista. Nämä viskosupplementit kuten hyaluronaatti pistetään niveltilaan lääkärin vastaanotolla steriilisti. Pistoksen helpottava vaikutus voi kestää jopa vuoden”, Kouri kertoo.

Lonkan ja polven nivelrikossa painonhallinta tärkeässä roolissa

”Ylipainoisella nivelrikosta kärsivällä jo viiden kilon painonpudotus vaikuttaa suotuisasti”, Kouri sanoo. Tärkeintä on muistaa, että peli ei ole menetetty, vaikka nivelkipu tuntuu välillä sietämättömältä. Ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin ja kokeile eri hoitokeinoja.

”Suomessa tekonivelkirurgia on erittäin korkeatasoista ja esimerkiksi polven tekonivelleikkaus on nykyään lähes rutiinitoimenpide. Mutta ennen leikkausta kannattaa kokeilla myös muita hoitomuotoja”, Kouri toteaa. Lisäksi ennen ja jälkeen leikkauksen kannattaa saada lihakset kuntoon, niin toipuminen leikkauksesta sujuu helpommin.

Polven nivelrikon tavallisimpia oireita²:

  • Nivelessä esiintyvä kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa.
  • Sairauden edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi, ja vaivata myös öisin.
  • Nivelet tuntuvat aamulla ja liikkeelle lähtiessä jäykiltä.
  • Kävely ja portaiden kiipeäminen hankaloituvat.
  • Kipu tuntuu pääsiassa polven alueella, mutta se voi säteillä myös alas säären yläosaan.

Lähteet:

1. Terveyskylän niveltalo www.terveyskyla.fi/niveltalo Viitattu: 30.10.2020

2. Nivelrikko polvissa ja lonkissa (artroosi). Käypä hoito -suosituksen potilasversio 25.9.2018. https://www.kaypahoito.fi/khp00064 Viitattu 4.11.2020

MAT-FI-2000699/731-1.0-11-2020 Artikkeli on Sanofin sponsoroima.Parhaat vuodet