Kuluneena talvena moni tähyili huolestuneena katollensa miettien, kuinka paljon lumikuorma painaa. Ja painaahan se, märkä lumikerros saattaa tarkoittaa jopa 250 kiloa neliötä kohden. Vaikka huoli katon varsinaisesta romahtamisesta on usein turha, niin lumi ja jää voivat vaurioittaa kattoa muulla tapaa. Keväällä on hyvä piipahtaa katolla ja vintillä varmistamassa, että kaikki on kunnossa talven jäljiltä.

Katon kevättarkastus:

Yläpohjassa eli vintillä tarkista seuraavat kohdat:

Onko tuuletus riittävä? Jos yläpohjassa on kostea ja tunkkainen haju, se viittaa riittämättömään ilmankiertoon.

Onko aluskate ehjä, näkyykö merkkejä kosteudesta? Aluskate suojaa kotia mahdollisilta katteen vuodoilta, mutta vielä tärkeämpi tehtävä on johdattaa huone- ja ulkoilmasta tuleva kondensiokosteus pois. Vanhemmissa kattorakenteissa ei välttämättä ole lainkaan aluskatetta, silloin riittävä tuulettuvuus on erityisen tärkeää.

Tarkista, että läpiviennit ovat tiiviit ja ettei niiden kohdalla ole merkkejä vuodoista.

Vesikatolla tarkista seuraavat seikat:

  • Onko katteen pinnoite, saumakohdat sekä kiinnikkeet kunnossa?
  • Onko kattovarusteiden kiinnityskohdat kunnossa? Tyypillisiä kattovarusteita ovat kattotikkaat, lapetikkaat, kattosillat ja lumiesteet.
  • Ovatko lumiesteet kestäneet lumikuorman vaurioitumatta? Lumiesteet suositellaan aina asennettavaksi koko lappeen mitalle.
  • Missä kunnossa savupiippu on?
  • Puhdista kourut ja syöksytorvet vähintään kaksi kertaa vuodessa. Varmista, että kourujen kaadot ovat oikein eli kouruun ei jää seisomaan vettä.

Jos katon, rännien tai salaojien kunto mietityttää, hyödynnä Vesivekin maksuttomat kuntoarviot

Vesivekin paikallinen asiantuntija tulee sovittuna aikana tarkistamaan kohteen. Halutessanne saatte arviosta kirjallisen ja kuvallisen raportin. Raportti on hyvä dokumentti liitettäväksi vaikka talokirjan väliin. Jos korjattavaa löytyy, nyt kannattaa pyytää Avaimet käteen -tarjous, samalla osallistuu ilmaisen Vesivek-remontin arvontaan!

Soita 019-211 3900 tai lue lisää vesivek.fi/arvontaUncategorized