Kuivasilmäisyys aiheuttaa silmiin epämukavaa tunnetta ja näöntarkkuuden heikentymistä. Esimerkiksi näyttöpäätetyöskentelyn ja ilmastoinnin yleistyminen on lisännyt kuivasilmäisyyttä.

Kuivasilmäisyydestä kärsii Suomessa yli kolmannes keski-ikäisistä, mutta yhä useammalla nuorellakin on kuivat silmät. Kuivasilmäisyys on monitekijäinen kyyneltuotannon ja silmän pinnan sairaus, joka aiheuttaa epämukavuuden tuntemusta, näköhäiriöitä ja kyynelfilmin epävakautta. Siihen liittyy riski silmän pinnan vaurioista. Tavallisia oireita ovat esimerkiksi roskantunne silmässä, punoitus, näöntarkkuuden vaihtelu, valonarkuus ja vetistystaipumus.

Riskitekijöitä, joihin voi vaikuttaa, kannattaa välttää. Tällaisia ovat esimerkiksi piilolinssit, alkoholin käyttö, näyttöpäätteen liika katselu ja jatkuva ilmastointi. Myös tietyt lääkkeet, sairaudet, ikääntyminen ja menopaussi voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Oireisiin voi käyttää itsehoitovalmisteita.

Hoidon ensimmäinen vaihe on silmäluomen hygienia. Luomireunoissa sijaitsevat Meibomin rauhaset erittävät silmän pintaan rasvaseosta, joka kostuttaa ja voitelee silmiä. Jos rauhaset eivät toimi hyvin, erite voi muuttua sameaksi tai jopa kiinteäksi ja rauhaset voivat tukkeutua. Luomireunan tulehdus on keskimäärin joka toisella kuivasilmäisellä. Säännöllisen luomihygienian avulla oireet yleensä lievenevät. Luomireunojen puhdistus 1–2 kertaa päivässä on hoidon perusta. Tähän voidaan käyttää erilaisia valmisteita, kuten Blephaclean-puhdistuspyyhkeitä tai Blephasol Duo -puhdistusnestettä.

Mikäli luomihygienia ei auta riittävästi, otetaan säännölliseen käyttöön säilytysaineettomat ja fosfaatittomat silmätipat kuten Thealoz Duo. Tämä hypotoninen hyaluronihapon yhdistelmä kostuttaa pitkään suojaten ja korjaten silmän epiteelisoluja. Se soveltuu hyvin kohtalaisen ja vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon.

Pelkät karbomeerigeelitipat kostuttavat pitkään, mutta niiden ongelmana on näön sumeneminen eikä niillä ole hoitavia ominaisuuksia. Yhdistämällä hyaluronihappo, trehaloosi ja karbomeeri saadaan säilytysaineeton Thealoz Duo Gel, jota voi käyttää päivisin ja öisin vaikeassa ja erittäin vaikeassa kuivasilmäisyydessä. Geeli ei sumenna näköä.

Théa Nordic Suomi • Sibeliuksenkatu 18, 3 krs • 04400 Järvenpää • www.thea-nordic.fiParhaat vuodet