Vahvaa käsityöperinnettä ylläpitävä Hanwag tarjoaa vaihtoehtoja sekä jokapäiväiseen ulkoiluun, että pitkille vaelluksille. Hanwag-kenkien yksityiskohdissa näkyy niihin käytetty aika ja vaiva, päämateriaalina on kestävä ja eettisesti valmistettu eurooppalainen nahka. 

100 VUOTTA juuri täyttänyt Hanwag panostaa erityisesti jokaiselle jalalle käyttömukavuutta tuovaan lestivalikoimaan. Hanwagin peruslesti istuu hyvin pohjoismaiseen jalkaan, mutta mallistosta löytyy lisäksi erilaisille jalkaterille sopivia erikoislestejä. Tarjolla on esimerkiksi leveämpi Wide Fit sekä Straight Fit Extra, joka antaa jalan etuosalle enemmän tilaa. Kasvavaa kysyntää on Bunion-lestille, joka on tarkoitettu vaivaisenluusta kärsiville, tässä lestissä Hanwag on toistaiseksi ainoa ulkoilmajalkineiden valmistaja. 

Vastuullisuus on Hanwagille osa kaikkea toimintaa, tätä tuetaan esimerkiksi tehokkaalla resurssien käytöllä,mahdollisimman lyhyillä kuljetusmatkoilla, ympäristöystävällisiä materiaaleja käyttämällä ja valmistamalla kenkiä, jotka kestävät käytössä pitkään. Vaelluskengissä käytettävät nahkalaadut ovat elintarviketeollisuuden sivutuotteena syntyviä, vahvoja ja kestäviä nahkavariaatioita haljasnahasta aina nupukkinahkaan. Kaikki nahka on kotoisin Euroopasta, lukuun ottamatta jakin nahkaa, joka tulee Tiibetistä. 

Jalkineiden pitkäikäisyyttä sekä ekologisuutta lisää Hanwagin käyttämä avopohjaratkaisu, joka mahdollistaa kengän pohjan vaihtamisen uuteen. Jalkaan sopiviksi muodostuneista vaelluskengistä ei siis tarvitse luopua, vaan ne voi toimittaa jälleenmyyjälle, joka lähettää kengät uudelleenpohjattaviksi Saksaan. Toimitusaika on noin kuukauden ja 115 euron hinta sisältää myös postikulut, uudet kengännauhat, kumiset kivirantit ja sisäpohjalliset. 

BANKS GTX Pohjoismaiseen jalkaan sopivat vedenpitävät retkeilykengät ympärivuotiseen käyttöön. Saatavilla myös Bunion-lestillä (vaivaisenluusta kärsiville), leveällä lestillä, sekä naisten mallina.

Erilaisille retkille 

Hanwagin mallistossa on tukevia vaelluskenkiä, mutta myös jalkineita kevyempään retkeilyyn. Vaelluskengissä jäykkyys luokitellaan kirjaimin, joista Suomessa yleisimmässä käytössä ovat A, B ja C. A-luokan kenkä sopii kevyelle päiväretkelle helppoon maastoon, vaikkapa Nuuksioon. B-kengällä pärjää hyvin keskivaativissa oloissa, esimerkiksi Lapin tuntureissa. C-kenkä kannattaa valita, kun kannettavana on painavampi rinkka ja maasto kivikkoista. 

Hyvät kengät ovat pitkäikäinen ja ekologinen investointi, josta kannattaa myös pitää huolta. Jotta nahkakenkä olisi pitkäikäinen, se vaatii hoitoa, kuten oma ihokin. Putsattu kenkä kannattaa suihkuttaa asianmukaisella kyllästeellä. Nahkakengät kaipaavat myös kosteutusta, jota saa lisäämällä pintaan ohuen vahakerroksen 1-2 kertaa vuodessa. 

Hanwagin mallistossa on myös Gore-Tex-ja Eco-Shell-kalvollisia kenkiä, jotka suojaavat jalkaa kastumiselta, mutta myös nahkavuorisia malleja ilman kalvoa. Kenkävalintaa tehdessä kannattaakin perehtyä vaihtoehtoihin, pohtia omia tarpeita ja tulevien retkien vaatimuksia. 

Saatavilla hanwag.com sekä Suomessa hyvin varustelluilta retkeilyvarusteiden jälleenmyyjiltä. Kevät ja elämykset