Grüner Veltliner on Itävallan viljellyin rypälelajike.

Loppukevään lämpimämmät kelit houkuttelevat muuttamaan viinivalintojakin keveämpään suuntaan. Raikkaat itävaltalaiset valkoviinit sopivat moneen, niin arkeen kuin juhlaankin. Kokosimme suosituksia Arvid Nordquistin Itävallan viinivalikoimasta. 

Saapuvan kesän myötä ruokavaliokin usein muuttuu kepeämmäksi, toisaalta grillitkin pääsevät käyttöön viimeistään vapun tienoilla. 

Pitkän punaviinikauden jälkeen maistuvat raikkaat valkoviinit, eikä niiden yhdistämistä ruokaan pidä arastella. Itävaltalaisen Weingut Steiningerin monikäyttöiset valkoviinit ovat löytäneet myös suomalaisten pöytiin. Heititpä grilliin sitten kasviksia tai lihaa, kyytipoika löytyy Alkon Itävallan hyllystä, kertoo Arvid Nordquistin viinien tuotepäällikkö, viiniasiantuntija Tiina Järvikangas. Arvid Nordquist tuo maahan eri puolilta maailmaa laadukkaita viinejä, joita saa Alkosta. 

Myös viinipuolella ympäristöasiat huomioidaan yhä laajemmin. Tämä konkretisoituu kuluttajalle mm. ekologisempina pakkauksina. 

”Nykyiset lasipullot ovat kevyempiä, jotta ne pienentäisivät hiilijalanjälkeä kuljetuksissa. 

Vasemmalta Karl, Eva, Brigitta ja Peter Steininger – ihmiset Steiningerin viinientakana.

Kaikki Arvid Nordquistin tuottajat pyrkivät omilla toimillaan vähentämään ympäristön kuormitusta ja viljelyn negatiivisia vaikutuksia luontoon. Myös Weingut Steiningerin laadukas tuotanto on saanut kestävän kehityksen sertifioinnin”, Tiina kertoo. ”Lisämausteena Steiningerin viinejä ei kirkasteta eläinperäisillä ainesosilla, joten ne soveltuvat myös vegaanista ruokavaliota noudattaville.” 

Viiniä valitessa kannattaa unohtaa ryppyotsaisuus ja valita viinejä, joista itse pitää. Lihan kanssa voi valita valkoviiniä ja kalan kanssa punaviiniä – omat mieltymykset ovat hyvä lähtökohta tässäkin asiassa. Steiningerin hedelmäiset ja mineraaliset viinit ovat oiva valinta myös silloin, kun haluaa vain nauttia lasillisen hyvässä seurassa, vaikkapa aurinkoisella terassilla istuskellen. 

Weingut Steiningerin viinitila sijaitsee Itävallan Kamptalissa, Langenlois’n idyllisessä kaupungissa, noin tunnin ajomatkan päässä Wienistä. Steininger on yksityinen perheyritys, jossa jo kolmas sukupolvi on kasvamassa viininviljelyn saloihin. Isoisä Karl Steininger saa usein traktoriinsa seuraksi jonkun kolmesta tyttärenpojastaan. 

Steiningerilla viljellään pääasiassa Rieslingiä ja Grüner Veltlineriä, joka on Itävallan kansallislajike. Sitä ei viljellä missään muualla niin suuressa määrin kuin juuri Itävallassa. Tämä lajike viihtyy erinomaisesti Itävallan lössimaaperässä. 

Steininger Sauvignon Blanc 

Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner 

Steininger Riesling Kamptal 

  • Tuotenumero 521987 
  • https://www.alko.fi/tuotteet/521987/ Steininger-Riesling-2019/ 
  • Monikäyttöinen, pirteä Riesling mutkattomalle kesäruoalle, tai vaikka sushin kanssa siemailtavaksi. 

Steininger Grüner Veltliner Kamptal Kevät ja elämykset