Muhevainen on pihakasveihin erikoistunut puutarhamyymälä, joka tarjoaa vaihtoehtoja yhtä lailla ensimmäisiä kasvejaan valitsevalle kuin kokeneelle harrastajalle. Muhevaisen vinkeillä teet terassista tai parvekkeesta viihtyisän kesäkeitaan. 

Tuuli Järvinen Puutarhamyymälä Muhevaisesta kehottaa aloittamaan terassin tai parvekkeen suunnittelun pohtimalla sen käyttöä. 

– Onko toiveena oleskeluparatiisi? Halutaanko harrastaa hyötykasvien ruukkuviljelyä? Ehkä parveke on myös jumppakeskus tai terassi lasten leikkipaikka, hän kuvailee. 

Käytöstä riippumatta kasvit ovat mukavan tilan tärkeä elementti ja antavat viihtyisyyden lisäksi myös näkö- ja tuulensuojaa. Järvisen mukaan tilan koko sanelee valittavien ruukkujen kokoluokan. 

– Pieneen tilaan ei kannata valita isoja ruukkuja tai isoon tilaan pieniä. Ruukkujen pitää olla sopusuhtaisia tilaan nähden ja kasvit sopeuttaa niiden kokoon. Ruukkuja voi kuitenkin olla monta ja toisaalta isoon ruukkuun voi istuttaa useita erilaisia kasveja, hän vinkkaa. 

Muina tärkeinä onnistumisen edellytyksinä Järvinen mainitsee uuden mullan käytön ja valon sekä varjon huomioimisen kasvivalinnoissa. 

– Käytetyssä mullassa ei ole enää kasvuvoimaa, joten sitä ei kannata jättää uusien istutusten kasvualustaksi. Tyypillinen virhe on myös istuttaa varjokasveja suoraan paahteeseen tai aurinkoa kaipaavia varjoon. 

Koriste- ja hyötykasvit suloisesti sekaisin 

Järvinen uskoo, että viime kesän vihannes- ja yrttibuumi jatkuu tänä vuonna. Se on tuonut kasvatuksen pariin myös nuoria harrastajia. Tomaatti oli viime vuoden hittikasvi ja sen suosio jatkunee. 

– Yrtit ja vihannekset voi istuttaa myös koristekasvien joukkoon, hän ehdottaa. 

Kesäkukissa trendit näkyvät erityisesti uusina lajikkeina, esimerkiksi tuttua petuniaa on nykyisin saatavana riippuvana tai mätästävänä ja lukuisissa eri väreissä. 

Kasvien ja istutusastioiden valinnalla luodaan pation ja parvekkeen tyyli.

Ensimmäistä kertaa esimerkiksi parveketta somistavalle Järvinen suosittelee yksivuotisia kasveja, kuten kesäköynnöksiä, jotka sopivat hyvin myös pieneen tilaan. Lisäksi kannattaa valita kesäkukkia, ja niiden välikasveiksi esimerkiksi yrttejä, vaikkapa persiljaa, ryytisalviaa ja timjamia. 

Kun kokemusta karttuu enemmän, voi valikoimaa kasvattaa monivuotisiin kasveihin, joiden talvettaminen vaatii omat niksinsä. Jos monivuotisia kasveja parvekkeella on jo, muistuttaa Järvinen niiden kastelemisesta ja lannoittamisesta ajoissa. 

– Monivuotisia kasveja ei pidä päästää kuivumaan keväällä, sillä ne heräävät varhemmin kuin maahan istutetut kasvit. Lisäksi niitä kannattaa lannoittaa ja niidenkin juurelle lisätä uutta multaa, koska muuten ruukun kasvuvoima hiipuu, hän summaa. Kevät ja elämykset