Suomalaiset ovat entistä valveutuneempia ja haluavat loma-asunnoilleen ratkaisuja, jotka eivät kuormita luontoa. 

Muutoksia täynnä olleen vuoden jälkeen etätöitä pakerretaan aikaisempaa enemmän rentouttavassa loma-asuntomiljöössä ja yhä useampien elämä jakautuu useampaan tukikohtaan. Vilkastunut loma-asuntojen ja mökkien käyttö on nostanut esille kiinnostuksen myös kestäviä teknisiä ratkaisuja kohtaan. Kiinteistön kokonaisjätevesikuormasta suurin osa syntyy wc-jätteestä – ”ympäristövessa” onkin iso askel kohti kestävämpää loma-asumista. 

Hajuttomat, helppohoitoiset ekoratkaisut 

Suomalainen Raita Environment on kehittänyt ympäristötekniikkaa aina 1950-luvulta lähtien ja etenkin heidän harmaavesijärjestelmät, kompostorit sekä ympäristövessat ovat suosiossa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. EV-ympäristövessa -sarjassa on vaihtoehtoja niin ulko- kuin sisärakennuksiinkin. Kompostoitavat tai biologiset vessat ovat juuri sitä, mitä niiltä ympäristöystävällisyytensä lisäksi vaaditaan: hygieenisiä, hajuttomia ja helppohoitoisia. Raita Environmentin toimitusjohtaja Ilkka Raidan mukaan on hyvä pohtia, miten wc-jäte käsitellään: “Lietteen tyhjentäminen luontoon ei ole sallittua ja jätteen liikuttaminen puhdistamolle tulee kalliiksi. Ympäristön kannalta on parasta, jos ravinteet voidaan palauttaa lähimaastoon ja pitää siten ravinnekierto tasapainossa.” 

”Ympäristön kannalta on parasta, jos ravinteet voidaan palauttaa lähimaastoon ja pitää siten ravinnekierto tasapainossa.

Ympäristövessan ohelle kannattaa hankkia harmaanvedensuodatin. BioBox-suodatin puhdistaa tehokkaasti veden, jonka jälkeen se voidaan johtaa turvallisesti luontoon. Käyttökuluja ei synny, sillä sähköttömässä BioBoxissa ei käytetä turvetta tai sammalta, ja huoltokin on vaivatonta: “Suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa, suodatinelementit vaihdetaan 10-15 vuoden välein.” 

Kooltaan laitteet ovat pieniä ja käyttökohteisiinsa, kuten mökkeilyyn ja loma-asumiseen, suunniteltuja. Kolmas, niin parvekkeelle, rivitalon pihalle kuin mökillekin sopiva, suosittu tuote on kompostori. Raita mainitsee, että etenkin loma-asunnoilla biojätteiden erittely ja kompostointi vie tehokkaasti hajun pois roskapusseista. Hän tiivistää: “Tuotteemme tuovat loma-asumiseen mukavuuksia ympäristöä kuormittamatta sekä helpottavat mökkielämää jäte – ja jätevesiasioissa monin tavoin.” 

Pohditko, minkälainen ympäristöystävällinen ratkaisu sinun mökillesi sopisi? Harmaavesi- ja sekajätepuhdistamoja sekä ympäristövessoja ja kompostoreja kehittävän ja valmistavan Raita Environmentin ympäristötekniikkaan erikoistuneet, pitkän linjan asiantuntijat pohtivat mielellään kanssasi sinulle sopivaa ratkaisua. Yhteystiedot osoitteessa

raita.com. Kevät ja elämykset Tulevaisuuden Suomi