Ingvar Kampradin vuonna 1988 perustama Ikano Bank tarjoaa rahoitusta sekä yrityksille leasing-tarpeisiin että kuluttajille Ikea-ostoksiin. Useiden vuosien ajan yritys on panostanut vahvasti liiketoimintastrategian kirkastamiseen, ja sen kautta vastuullisuus on noussut entistä näkyvämpään rooliin.

Ikano Bankissa nähdään, että vastuullisuus ei ole pelkästään ympäristöystävällisyyttä, vaan taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten seikkojen huomioonottamista kaikessa yrityksen liiketoiminnassa.

– Vastuullisuusajattelumme on hyvin konkreettista. Jokaisen työntekijän tavoitteissa on vastuullisuuteen liittyviä mittareita, liittyen esimerkiksi tasa-arvoon ja hiilijalanjälkeen. Suurin muutos ei kuitenkaan synny omassa toiminnassamme, vaan kymmenien tuhansien asiakkaidemme kautta, kertoo maajohtaja Miia Heliö.

Asiakkaiden osalta Ikano Bank kehittää esimerkiksi uusia vastuullisia liiketoimintamalleja sekä tuotteita. Ikano Bank sitouttaa myös kumppaniverkostonsa vastuulliseen toimintaan.

– Haluamme saada kaikki mukaan vastuullisuustyöhön. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista ilman haasteita, koska monella toimialalla vastuullisuudesta raportoiminen ei ole vielä kiinteä osa toimintaa. Uskon kuitenkin, että siitä tulee yhtä välttämätöntä kuin tilinpäätöksen tekemisestä, Heliö toteaa.

Tähän suuntaan ohjaavat myös asiakkaiden odotukset sekä regulaation tiukentuvat vaatimukset. Läpinäkyvyys muuttuu vääjäämättä liiketoiminnan elinehdoksi.

Rahoitusala vaikuttavana edelläkävijänä

Rahoitusala on vastuullisuudessa edellä monia muita toimialoja ja Ikano Bankissa nähdäänkin, että sen vaikutusmahdollisuudet ovat poikkeuksellisen suuret.

– Juuri rahoitusalan suhtautumisessa näkyvä muutos saattaa osoittautua tehokkaammaksi keinoksi ilmastomuutoksen torjunnassa, kestävän kehityksen tukemisessa ja kiertotalouden innovaatioiden kehityksessä kuin monet valtiovallan toimenpiteet, Heliö esittää.

Ikano Bankissa työntekijöiden odotetaan sitoutuvan vastuullisuuteen pitkällä tähtäimellä ja menestymistä siinä tarkastellaan jatkuvasti.

– Vastuullisuus on osa yrityskulttuuriamme ja vahvistamme kaikkien osaamista siinä. Juuri nyt meillä on esimerkiksi menossa kolmen viikon globaali vastuullisuuden koulutusohjelma, jossa osaamistamme myös testataan, Heliö kertoo.

Hänen mukaansa yrityksen työtä leimaa jatkossakin jo Kampradin aikoinaan asettama arvomaailma, jossa liiketoimintaa tehdään reiluin ehdoin.

– Tulevaisuuden menestystäkin luo meille se, että sitoudumme tekemään työtä yhdessä, uskallamme olla erilaisia ja tarjoamme yksinkertaisia ja helposti ymmärrettäviä palveluja asiakkaillemme, hän vetää yhteen.

ikanobank.fiMenestyjät