Perimä, ikä, ruokavalio, sairaudet, lääkitykset ja elintavat vaikuttavat suoliston bakteerilajien väliseen tasapainoon. Hyvä uutinen on, että jokainen voi ohjata epätasapainoon joutunutta mikrobistoaan parempaan suuntaa.

Hyvät bakteerit suojaavat koko kehoa. Hyvinvoiva suolistomikrobisto on yli tuhannen lajin tasapainoinen sekoitus. Mikrobiston tasapaino saattaa järkkyä eri syistä ja silloin ei-toivotut bakteerilajit voivat saada ylivallan. Tutkitusti eri sairaudet, lääkkeet (antibiootit), kuituköyhä ruokavalio ja alkoholi voivat köyhdyttää bakteerivalikoimaa.

Köyhä ja epätasapainoinen mikrobisto liitetään suolisto-ongelmien, allergioiden, atopian, keliakian, ylipainon, 2-tyypin diabeteksen sekä myös masennuksen riskitekijöihin. Diabetes ja ylipaino aiheuttavat elimistössä matala-asteisen tulehduksen ja ei-toivotut bakteerit lietsovat tulehdusta suolistosta käsin. Suoliston hyödylliset bifidobakteeri- laktobasilli- ja Faecalibacterium prausnitzii-lajit hillitsevät tulehduksia.

Iän karttuessa tapahtuu muutoksia mikrobiston lajivalikoimassa. Pienillä lapsilla bifidobakteerit ovat mikrobiston valtalaji. Vähitellen, kun ruokavalion monipuolistuu, myös lajivalikoima lisääntyy. Elimistön suurimmalla immunologisella elimellä, suolistolla ja sen monimuotoisella, hyödyllisellä mikrobistolla, on oleellinen vaikutus, kun lapsen elimistön vastustuskyky rakentuu.

Aikuisiässä mikrobisto on melko stabiili, elleivät lääkekuurit, ruokavalio tai sairaudet sitä heilauta. Ikääntyessä bifidobakteerien osuus vähitellen vähenee ja samalla vastustuskyky heikkenee. Mikrobistoon voi vaikuttaa kuitupitoisella ruokavaliolla ja hyvillä maitohappobakteereilla. Kokeilujen kautta löytyvät juuri sinulle sopivimmat vaihtoehdot.

Bakteerifaktoja suolistosta:
  1. Suolistomikrobiston tasapainoon voi vaikuttaa.
  2. Bakteerikannat ovat toiminnaltaan erilaisia. Eri ikäisille ja eri oireisiin tulee valita sopivat bakteerilajit. Tutustu eri bakteeri- ja kuitu- tuotteisiin: gutguide.fi
  3. Kuidut toimivat hyvien bakteerien ravinteena.
  4. Oman mikrobiston tilan voi tutkituttaa suomalaisessa GutGuide-laboratoriossa. 

Kysy lisää suomalaisen GutGuide-laboratorion mikrobiologeilta info@gutguide.fiTerve minä