Kuluttajille markkinoitavien tuotteiden hiilijalanjälkiä laskettaessa jätetään usein kuljetus pois laskuista. Ja jos kuljetus otetaankin mukaan laskelmiin, mahtaako monikaan laskea kuljetusalustoista muodostuvaa hiilidioksidipäästöä?

Hiilineutraaleja vuokralavoja

Toimitusketjujen asiantuntija CHEP on laskenut kuljetusten hiilijalanjäljet ja tarjoaa asiakkailleen täysin hiilineutraaleja kuljetusratkaisuja. CHEPin liiketoiminta perustuu jakamiseen ja uudelleenkäyttämiseen eli poolaukseen: CHEP vuokraa kuormalavoja asiakkailleen tavarankuljetuksiin. Saatavilla on sataprosenttisesti hiilineutraaleja eurolavoja, puolilavoja sekä neljännesosa- eli varttilavoja. CHEP noutaa, huoltaa, korjaa ja kierrättää lavat asiakkaan puolesta. Käytöstä poistettavat lavat kierrätetään sataprosenttisesti, eikä ainuttakaan lavaa polteta tai viedä kaatopaikalle.

Vaivatonta ja edullista

Logistiikan tehostaminen vaatii hyvin yhteen toimivia ekosysteemejä. Voisivatko esimerkiksi vastuullisuuteen voimakkaasti panostavat vähittäiskauppiaat, ryhtyä vaatimaan tavaranvalmistajilta kestävämpiä tapoja toimittaa tuotteitaan?

”Kannattaisi, sillä se tietäisi selvää säästöä myös logistiikkakustannuksiin: ostolavojen kustannukset ovat selvästi korkeammat, kuin palveluna hankittavien vuokralavojen”, sanoo CHEP Suomen maajohtaja Mikael Brunberg. ”Lisäksi ostolavojen kierrättäminen jää asiakkaan vastuulle. Kaupan takatiloihin pyörimään jääneet, rikkoutuneet lavat ovat helpointa viedä kaatopaikalle, vaikka se on vaihtoehdoista huonoimpia: lavoista kertyy kaatopaikoille miljoonia tonneja jätettä”, jatkaa Brunberg.

Vuokralavojen suosio kasvaa Suomessakin

Vuokralavojen merkittävien ympäristöhyötyjen lisäksi asiakkaita kiinnostavat lohkoketjujen, tekoälyn ja analytiikan tuomat hyödyt.

”Tiedämme, miten lavamme maailmalla liikkuvat. Voimme auttaa asiakkaitamme logistiikan tehostamisessa seuraamalla tavaravirtoja yhä tarkemmin ja reaaliaikaisemmin muun muassa paikannusteknologian avulla”, kertoo Brunberg.

Maailmalta löytyy jo kiinnostavia lohkoketjujen ekosysteemejä esimerkiksi elintarvikkeiden elinkaaren jäljittämiseen. Datapisteiden kautta kertyvän tiedon avulla voidaan varmistaa esimerkiksi se, missä olosuhteissa ja mitä reittiä pitkin jokin elintarvike on kuljetettu kaupan tiskille. Näin voidaan parantaa merkittävästi elintarvikkeiden tuoreutta ja ruokaturvallisuutta.

 

CHEP on toimitusketjuratkaisujen globaali toimittaja, joka toimii kulutustuote-, tuoretuote-, virvoitusjuoma-, teollisuus- ja vähittäismyyntisektoreilla yli 60 maassa. CHEPillä on laaja valikoima logistiikka- ja käyttöympäristöjä sekä tukipalveluja, joiden tarkoituksena on tehostaa asiakkaiden toimintaa, vähentää riskejä ja edistää kestävää kehitystä.

CHEPin yli 11 500 työntekijää ja yli 300 miljoonaa kuormalavaa ja pakkausta muodostavat laajan palveluverkoston ja tuottavat poikkeuksellista lisäarvoa asiakkaille.

CHEPin yli 500 000 asiakaspistettä palvelevat maailmanlaajuisia yrityksiä ja tuotemerkkejä, kuten Procter & Gamble, Sysco, Kellogg’s ja Nestlé.

CHEP on osa Brambles Groupia, joka toimittaa palveluja mm. IFCO:lle, uudelleenkäytettävien muoviastioiden johtavalle toimittajalle, sekä erikoistuneille pakkausratkaisujen toimittajille auto-, ilmailu-, öljy- ja kaasusektoreilla.

www.chep.com | www.chepsuomi.fi
www.brambles.comTulevaisuuden Yritys