Virheitä ei tarvitse pelätä. Yksin ei tarvitse pärjätä. Alavalintaan saa ohjausta ja tieteenalaa voi vaihtaa vaikka kesken opintojen. Sellainen paikka on Kauniaisissa sijaitseva Työväen Akatemia.

Työväen Akatemia on tasokkaan opetuksen ja yhteisöllisen oppimisen paikka, jonne tullaan monista eri lähtökohdista. Vaikka valtaosa opiskelijoista on yliopistoon ensikertaa pyrkiviä nuoria aikuisia, akatemiassa opiskelee myös alanvaihtajia ja niitä, jotka eivät tiedä, mitä haluaisivat opiskella.

”Monille tämä on hyvä vaihtoehto silloin, kun unelmat ja urasuunnitelmat ovat auki. Tärkeintä on oman suunnan ja motivaation löytäminen, sekä opiskelutaitojen kehittäminen,” sanoo apulaisrehtori Ari Niemi.

”Valtaosa opiskelijoistamme on päätynyt yliopistoon. Tämä on hyvä paikka kokeilla eri aloja ja etsiä omaa juttua.”

Moni nuori myös empii hakemista korkeakoulujen ensikertalaiskiintiön tähden. Pelko on turha: kansanopistossa opiskelu ei vie tätä oikeutta. Akatemiassa suoritetut avoimen yliopiston opinnot saa hyväksilukea yliopistotutkintoon, ja opiskelija saa myös täyden toisen asteen opintotuen.

”Valtaosa opiskelijoistamme on päätynyt yliopistoon. Tämä on hyvä paikka kokeilla eri aloja ja etsiä omaa juttua,” Niemi linjaa.

”Työväen Akatemiassa vietetty lukuvuosi oli helsinkiläiselle Amanda Kohmolle tärkeä kokemus. ”Sain sieltä hyvän lähdön, eikä koskaan ei tullut sellainen olo, että olisin jäänyt tyhjän päälle.”

”Kansanopistossa löysin oikean, minulle sopivan vaihteen ja pystyin pitämään sekä motivaation että arvosanat korkealla,” kertoo järvenpääläinen Olli Rahijärvi.

Itselle sopiva vaihde

Työväen Akatemian fokus on yhteiskunta- ja käyttäytymistieteissä, sekä humanististen aineissa. Oma suunta voi löytyä myös niiden ulkopuolelta, kuten kauppa- ja oikeustieteistä. Tieteenalaa voi myös vaihtaa kesken opintojen. Akatemiassa yhden lukuvuoden viettäneen, nykyään Turun yliopistossa sosiaalitieteitä opiskelevan Amanda Kohmon mukaan vuosi on hyvä aika testata, mitä oikeasti haluaa.

”Omalla kohdallani kiinnostus valitsemaani alaa kohtaan vahvistui. Opiskelu oli perinteisen koulumaista, mutta armollisempaa. Sain rauhassa edistää opintojani, eikä tarvinnut pelätä virheitä tai pärjätä yksin.”

”Sain rauhassa edistää opintojani, eikä tarvinnut pelätä virheitä tai pärjätä yksin.”

Samansuuntainen kokemus on myös järvenpääläisellä Olli Rahijärvellä, joka pääsi kansanopistovuoden jälkeen opiskelemaan Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen, politiikan ja viestinnän koulutusohjelmaan.

”Itse en ole ollut koulussa mikään suorittaja, päinvastoin. Kansanopistossa löysin minulle sopivan vaihteen ja sain ohjausta myös alavalinnan suhteen. Pystyin pitämään sekä motivaation että arvosanat korkealla.”

Lisätietoja ja hakeminen: akatemia.orgTulevaisuuden Yritys