Joka aamu eri puolilla Suomea nousee 450 Vesivekin kattoasentajaa töihinsä katoille. Konsernin toimitusjohtaja Kimmo Riihimäen vastuulla on, että he myös palaavat turvallisesti perheidensä luo töiden päätyttyä. Siksi Vesivek teki loppuvuodesta 2017 päätöksen toteuttaa kaikki kattoremonttinsa telineiltä käsin, vaikka yleinen käytäntö tyytyy valjaisiin tai kaiteisiin.

Urakkasopimus siirtää vastuun työturvallisuudesta remontin päätoteuttajalle, jota tosipaikan tullen edustaa Vesivekillä Kimmo Riihimäki. Vakuutusyhtiön karujen tilastojen mukaan Vesivekin työntekijämäärällä olisi alan keskiarvojen mukaan pitänyt tapahtua jo seitsemän kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Huoli työmaiden turvallisuudesta alkoi viedä Riihimäen yöunet.

Oikea päätös oikeaan aikaan

Pelkästään Kimmon unen parantaminen ei kuitenkaan ollut tavoitteena, kun Vesivek päätti tehdä suuren harppauksen työturvallisuuden edistämisessä. Yksiselitteinen linjanveto telineiden käytöstä ilman poikkeuksia selkeyttää yksittäisen työmaan suunnittelua. Lisäksi työntekijät arvostavat huolenpitoa.

”Moni Vesivekin työntekijä kertoo, että telinepäätöksen jälkeen on lisääntynyt paitsi turvallisuuden tunne, myös työergonomia ja työn laatu”, kertoo Riihimäki.

Laissa määritellään kolme eri vaihtoehtoa kattoremonttien putoamissuojaukselle: ensisijainen toteutustapa on telineet, sitten kaiteet ja vasta kolmantena valjaat. Silti ”maan tapa” on suosinut valjaita – ymmärrettävistä syistä. Telineiden rakentaminen ja purkaminen kun vaatii pari päivää aikaa ja muodostaa noin 15–20 % koko kattoremontin kustannuksista.

”Tästä on pienemmän yrityksen helppo tinkiä, ikävä kyllä”, sanoo Riihimäki. ”Mikään eurosumma ei saisi mennä kuitenkaan työntekijän tai asiakkaan turvallisuuden edelle.”

Raha ei aina ratkaise

Viime kädessä remontin tilaajat äänestävät jaloillaan siitä, koetaanko työmaan turvallisuus aidosti tärkeäksi asiaksi. Toimitusjohtajan iloksi suomalaiset ovat osoittaneet arvostavansa telineiden tuomaa varmuutta. Kimmo Riihimäki on kuullut jopa tilanteista, joissa tilaaja on päättänyt purkaa kattoremonttisopimuksen toisen toimijan kanssa, kun töitä ei olekaan tehty Vesivekin mallilla eli telineiltä.

”Tämä kertoo jotain kuluttajasta ja siitä, kuinka tärkeää heille on turvallisuus, mutta myös alalla tapahtuneesta näkyvästä muutoksesta”, Kimmo pohtii. ”On ollut hienoa huomata, että jos toimialalle muutosta haetaan, niin me Vesivekillä pystymme vaikuttamaan asiaan.”Tulevaisuuden Suomi