Nuuksiossa, Haltian Maahisenkierroksen näköalapaikalla aivosi latautuvat kuin itsestään. Kuva: Retkipaikka.

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiaan Nuuksiossa avattiin keväällä 2021 Lataa aivosi luonnossa -näyttely. Näyttely johdattaa sinut muun muassa sienestämään, katselemaan mielenmaisemaasi, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään.

Luonnon hyvät vaikutukset terveydellemme ovat yllättävänkin nopeasti koettavissa. Kun menet luontoon, voit tuntea kuinka mieli alkaa yhtä aikaa rauhoittua ja virkistyä. Verenpaine laskee, mikä sekin tekee hyvää aivoille, ja olosta tulee vapaampi ja stressittömämpi – kuulostaako tutulta? Ei ole ihme, että luonto saa meidät tuntemaan vointimme paremmiksi, sillä me ihmisetkin olemme osa luontoa. Lisäksi metsä hoitaa meitä tutkitusti jo pelkästään silloin kun hengitämme sen ilmaa, ja monimuotoisen luonnon mikrobikanta edistää terveyttämme.

Luonto rauhoittaa

Millainen on sinun mielenmaisemasi? Mitä siellä näkyy, mitä kuuluu, millainen on sää, entä vuodenaika? Luonnolla on meihin tutkitusti rauhoittava ja verenpainetta laskeva vaikutus, mutta jokainen varmasti on huomannut, että yhdenlainen maisema, keli tai vuodenaika saattaa tuntua meistä henkilökohtaisesti vielä merkittävästi ihanammalta kuin jokin toinen. Yhden mielenmaisema löytyy mereltä, toisen metsästä, kolmas suuntaa suolle ja neljäs tuntureille. Yksi kavahtaa pimeyttä ja toinen saa siitä voimaa. Omaa mielenmaisemaa kannattaa pysähtyä tutkimaan ja miettimään. Ehkä se kertoo sinusta jotakin sellaista, jota et ole aiemmin tullut ajatelleeksi?

Luonnon mikrobit ovat meille korvaamattomia

Sanotaan, että suolisto on kuin toiset aivot. Suoliston hyvinvoinnilla onkin valtava vaikutus terveyteemme. Luonto on täynnä mikroskooppisia mikrobeja, jotka tekevät meille tutkitusti hyvää ja edistävät esimerkiksi vastustuskykyämme, vaikka emme voikaan niitä nähdä. Möyrimällä metsässä ja maistelemalla marjoja suoraan varvuista saamme paitsi terveellistä superravintoa, myös mikrobeja elimistöömme tukemaan terveyttämme. Mikrobitarpeemme on konkreettinen osoitus siitä, kuinka elintärkeää luonnon monimuotoisuus meille ihmisillekin on. Esimerkiksi se, miten monimuotoisen luonnon keskellä elämme, vaikuttaa tutkitusti allergioiden esiintymiseen. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on kriittistä myös oman olemassaolomme kannalta.

Suomen luontokeskus Haltia on portti Nuuksion kansallispuistoon. Vastuullisesti toimivassa Haltiassa saat aidon elämyksen koko Suomen luonnosta. Haltian luontonäyttelyissä pääset kansallispuistojemme mahtaviin maisemiin ja luontopääkaupungin luontokohteisiin. Vaihtuvien näyttelyiden kautta otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin kuten ilmastomuutokseen ja luonnon tuomaan hyvinvointiin. Haltia haluaa antaa kävijöille koskettavia luontoelämyksiä, innostaa lähtemään retkelle Suomen luontoon ja tukea luontosuhteen syventymistä.

Lataa aivosi luonnossa -näyttelykokonaisuus on esillä Haltiassa 31.3.2022 saakka. haltia.comKevät ja elämykset