Kesän automatkoilla tärkeää ei ole vain määränpää. Oletpa liikkeellä sitten peruspassatilla, king-size karavaanilla tai lainaladalla, pitää kuljettajan olla kunnossa tien päällä – ja auton myös. Katso vinkit tien päälle alta, ja ei muuta kuin turvallista matkaa.

Muista kolme P:tä: pissapoika, paineet ja polttoaine. Menoveden loppuminen keskeyttää matkan yllättävän monesti. Tankkaa auto, tarkista renkaiden ilmanpaineet ja täytä pissapoika perushuoltona.

Kiinnitä kamat, kamut ja karvakaverit. Onnettomuudessa tai äkkijarrutuksessa irti olevat voivat sinkoutua ulos autosta tai päin matkustajia. Vältä häikäisyä. Kun paistaa, käytä aurinkolaseja. Vähennä häikäisyä putsaamalla lasipinnat myös sisäpuolelta.

Varaudu. Apua voi joutua odottamaan, jos rengasrikko yllättää korvessa. Kurkkaa, mihin on sijoitettu vararengas ja tunkki – tai renkaan paikkaussarja. Auton ohjekirja opastaa aarteiden pakeille. Varmista myös, että varoituskolmio löytyy.

Tauota tarpeeksi usein. Suomessa riittää mielenkiintoisia taukopaikkoja. Kun vaihtoehtoisia pysähdyksiä on katsottu jo ennakkoon, tulee tauottelusta helpompaa. Varo ajamasta sairaana. Kipeänä levätään, ei ajeta.

Varaa hätävaraa hanskalokeroon. Verensokerin tippuminen voi olla tien päällä riski. Energiapatukka tai vastaava hanskalokerossa on hyvä hätävara. Pysäytä, jos tulee huono olo.

Lunkisti lomaliikenteessä. Vaikka vihaisuus voi pitää virkeänä, asennoidutaan liikenteeseen mieluummin maltilla. Kun matkaan varaa riittävästi aikaa, eivät tietyöt tai hitaammin ajavat hermostuta.

Tunne lääkityksesi. Monet heinänuhaan tai muuhun allergiaan otetut lääkkeet voivat väsyttää.

Kun ajat, et ota. Tehdään tänäkin kesänä lupaus, ettei ajeta humalassa tai mennä juopuneen kyytiin. Ja pidetään huolta, ettei kaverikaan lähde hutikassa rattiin.

Karsasta krapula-ajoa. Alkoholi voi väsyttää myös seuraavana päivänä, vaikka veressä ei promilleja enää olisikaan.

Lue lisää: www.liikenneturva.fi/kesä

LiikenneturvaMatkailu